Az énekesnő szombaton indította legújabb turnéját, amivel máris botrányt kavart egyszerre akasztotta ki vele az Egyesült Államok republikánus szenátorát, John McCaint, és a környezetvédőket. Előbbinek a Hitlerhez hasonlítás nem tetszett, utóbbiaknak a magát környezetvédőként hirdető énekesnő turnéjának károsanyag-kibocsátása. Ami 165 tonna széndioxid.

Az idén 50. születésnapját ünneplő énekesnő szombaton, Cardiffban indította útjára a legújabb, Hard Candy címet viselő albumát reklámozó, 5 hónapig tartó Sweet&Sticky (Ragacsos és Édes) elnevezésű turnéját. Persze ezúttal se maradhat botrány nélkül: míg 2005-ben a zsidó, 2006-ban pedig a katolikus egyházat borította ki sikeresen, idén egyszerre sikerült kiakasztania az Egyesült Államok republikánus szenátorát, John McCaint, és a környezetvédőket.

Most is beszól

McCain azt vette zokon, hogy a Get Stupid (Hülyülj meg!) című száma alatt a kivetítőkön az ő képét pusztulásról és a globális felmelegedésről készült fotók kísérték, valamint Adolf Hitler és a véreskezű zimbabwei diktátor, Robert Mugabe elnök. Ha a Hitlerhez hasonlítás nem lett volna elég a republikánus érzelmű McCainnek, attól még jobban kiborulhatott, hogy a koncert egy későbbi videóján politikai ellenfele Barack Obama is feltűnik, ő azonban sokkal kedvezőbb ábrázolást kapott. A demokrata politikus ugyanis John Lennon, Gandhi, és a környezetvédelmi aktivista Al Gore társaságában köszönt vissza – írja az Associated Press. És persze - politikai állásfoglalás nélkül, de az előzetes a híreknek megfelelően - feltűnt Britney Spears is.

Az Európát és Egyesült Államokat érintő turné alatt Madonnát 250 fős stáb kíséri. 100 pár neccharisnyát rendelt, saját személyi edzőt, masszőrt, 9 öltöztetőt és 12 varrónőt vitt magával az útra, hisz ki tudhatja, mikor kell megvarrni valamelyik kosztümöt a 36 dizájner által tervezett 3500 közül.

Környezetszennyező környezetvédő

Amennyire erős Madonna a politikai demagógiában, annyira elnéző önmagával: míg egy évvel ezelőtt még a tudatos környezetvédelemre buzdított, jelen turnéjával jó nagy gyomrost vitt be az ökológiai egyensúlynak.Tavaly ő is részt vett a Live Earth (Élő Föld) koncertsorozaton, amire még saját számot is írt „Hey You” címmel. A Földért küzdő aktivisták azonban most kiszámították, milyen mértékben károsítja az énekesnő a világot legújabb reklámkörútja során. Madonna az 5 hónapos turné alatt jetiméretű ökológiai lábnyomot hagy maga után: járműparkja – beleszámítva privát repülőjét, a 250 fős stábot szállító reklámgépet, valamint a színpadi felszerelést is szállítmányozó járműveket - összesen 1650 tonna széndioxiddal terheli a légkört.

Nézze meg képeinket!

Ezek a számok így önmagukban is óriásinak hatnak, de még drasztikusabbak, ha tudjuk, hogy egy átlagos brit állampolgár évente 10 tonna széndioxiddal szennyezi a levegőt: Madonna turnéja tehát így 160 brit lakos egész éves fogyasztásának felel meg. Ebből csak az énekesnő saját privát gépe az utazások alatt 95 tonna széndioxidot bocsát ki. A környezetvédők által kiszámítottakban pedig még nincs benne a koncertekre utazó rajongók által termelt károsanyag-kibocsátás, ami szintén méretes: az első, cardiffi koncerten 40.000-en voltak. „Ez a mennyiség hatalmas, akkor is, ha egy popsztárról van szó” – nyilatkozta a Daily Mail-nek John Buckley, a számításokat végző Carbonfootprints.com-tól.