Sarah Palint együtt utálják a celebek, a melegek és a feministák

nsz
2008.09.20. 12:49
John McCain új alelnökjelöltjét senki se szereti: Pamela Anderson azért utálja, mert Palin rénszarvasburgert is eszik, ráadásul a dinókban sem hisz, ami kiakasztja Matt Damont. Lindsay Lohan homofóbiával vádolja, a feministák pedig abortuszellenessége miatt utálják.

Eddig csak John McCain ellen fogtak össze a celebek, de most, hogy Sarah Palin is bekerült a köztudatba, újabb célpontot találtak maguknak. Az alaszkai kormányzóasszony lassan többet szerepel, mint az őt alelnökjelöltként megnevező republikánus elnökjelölt, de persze nem ezzel vívta ki a hollywoodi sztárok és a feministák szélsőséges ellenszenvét.

Palin homofób, utálja a nőket, és amúgy is kapja be

Pamela Anderson, az egykori Baywatch sztár az alelnökjelölt étkezési szokásaival nincs megelégedve. A playmate-színésznő nagy állatvédő is, így teljesen kiborítja, hogy Palin imádja a rénszarvasburgert, a vadászatot pedig kedvenc hobbijai közt említi. "Ki nem állhatom őt, bekaphatja" - fejezte ki rosszallását egy riporternek, aki Palinről tett fel neki kérdéseket.

Pink sem tartozik a szimpatizánsok közé. "Ez a nő utálja a nőket. Ő nem feminista. Nem az a nő, aki követni fogja Hillary Clintont, és mindent kihoz magából, amire csak képes" - nyilatkozta az énekesnő, akit mellesleg még meg is ijeszt a lehetőség, hogy az ötgyermekes anya esetleg valóban hivatalba kerül.

A Daily Mail szerint a házasodni készülő Lindsay Lohan és barátnője, Samantha Ronson sem kedveli túlzottan a republikánusok üdvöskéjét, aki kijelentette, hogy nem támogatja az azonos neműek házasságát. Már ez is kiakasztja Lohanéket, de ehhez még hozzájárul az is, hog Palin egyháza egy olyan konferenciát támogat, aminek fő célja, hogy a közös ima erejével heteroszexuálissá változtassák az azonos neműekhez vonzódókat. Itt telt be a pohár a Lohan-Ronson párosnál: egyszerűen homofóbnak nevezték a jelöltet: "Talán baj az, hogyha valaki meleg?" - tette fel a kérdést a színésznő.

A Bourne-trilógia sztárja, Matt Damon is aggódik a jövő miatt, őt - amellett, hogy nem tartja elég jó politikusnak Palint - az is aggasztja, hogy az alaszkai kormányzónő nem hisz a dinoszauruszokban. Ez elsőre mulatságosnak tűnhet, Damon azonban komolyan gondolja, célozva ezzel arra, hogy Palin a kreacionizmus állításaiban hisz, amit az oktatásban is bevezetne választható tárgyként. A kreacionizmus szembemegy az eddigi tudományos elméletekkel, és azt állítja (még a XXI. században is), hogy nem volt ősrobbanás. Helyette a világot és a benne élő fajokat Isten teremtette, Darwin elméletei meg mehetnek a süllyesztőbe. Damon meg azért megijedt egy kicsit ettől, hiszen "mégiscsak nála lesznek az atomfegyverek indítókódjai" - olvasható a globeandmail.com oldalán.

McCaint is utálják

A hollywoodi hírességek - Chuck Norris kivételével - egyesült erővel utálják a konzervatív Republikánus Pártot, mióta elnökjelöltjük, John McCain üresfejűnek nevezett minden celebet. A McCain által az abszolút rossz megtestesítőjeként felhozott Paris Hilton a vádra egy saját kampányvideóval vágott vissza: az "ősz pasi" helyett inkább rá szavazzanak az amerikaiak. Madonna sem csípheti túlságosan a neokonzervatív szenátort. Sweet&Sticky koncertkörútjának első állomásával kiakasztotta McCaint: a Get Stupid! c. szám alatt ugyanis a kivetítőn a republikánus szenátort láthatták a rajongók nem túl hízelgő pozícióban: pusztulás képeivel és Hitler fotójával párosítva. Michael Stipe és a Susan Sarandon-Tim Robbins házaspár pedig azzal fenyegetőzik, hogy még az államot is elhagyják, ha McCain lesz az ország első embere.

Túlságosan abortuszellenes

Kattintson!!

A celebritások nem várt támogatást kaptak a női jogok harcosaitól: a feministák fő problémája, hogy Palin rendkívül konzervatív álláspontot képvisel a nőiességgel kapcsolatban. A nők jogait képviselő szervezetek is támogatják az egyenlőséget, szerintük rendkívül kiemelkedő volna, ha a kormányzónő lenne az ország második embere - erre még sohasem volt példa ezelőtt. Az ötgyermekes anya azonban nem tűnik a legjobb választásnak erre: szónoklatai között az abortuszellenesség (pro-life mozgalom) kiemelkedő szerepet kap. Palin tagja a Feministák az Életért szervezetnek, mely a legnagyobb feminista mozgalom, amely a magzatokért harcol. A kormányzónő azonban az abortuszról is szélsőségesen gondolkozik, álláspontja szerint a terhességet még akkor sem volna szabad megszakítani, ha az nemi erőszak vagy kiskorú megrontása eredményeként jön létre. Az egyetlen ok, amit elfogad az abortuszra az édesanya egészségének veszélybe kerülése a terhesség miatt.

A női jogokat képviselő társadalmi csoportok nem különösebben díjazzák, hogy a korábbi Miss Wasilla - merthogy Palin korábban, a női test tárgyiasitását akkor még nyilván elfogadva, szépségkirálynő is volt - nem támogatná a fogamzásgátlást, az abortuszt és az azonos neműek házasságát sem. Ez szembeszegül azzal az elvvel, amit a feministák képviselnek, vagyis hogy rendelkezhessenek a saját testükkel. Eve Ensler, a Vagina monológok szerzője szerint Palin nem feminista, éppen a fent említett okok miatt. Palinnek - mint az első lehetséges női alelnöknek - természetesen még ennek ellenére is számos nőt sikerült megnyernie magának.

Klikk!

Mégsem olyan hófehér a múlt

Az biztos, hogy a 72 éves McCainnek hosszas gondolkodás után sikerült kiválasztania Palint. Alaszkában elismerik ugyan teljesítményét, habár itt sem teljesen tiszta a kormányzónő híre: több ízben indult eljárás ellene hatalommal való visszaélés miatt, és mert wasillai polgármestersége alatt állítólag 20 millió dollár adósságot halmozott fel a városnak.

A demokraták, Barack Obamával az élen most Hillary Clintont tervezik bevetni a magát pitbullnak nevező Palin ellen. A kormányzónő családi élete sem éppen egyszerű: 5 gyermekéből a legfiatalabb, Trig, Down-kórral született, amiről Palin már születése előtt is tudott, mégis vállalta a kicsit. A legutóbbi botrányt az alelnökjelölt 17 éves lányának, Bristolnak a terhessége váltotta ki. Persze ez sem teljesen véletlenül derült ki; a kormányzónőt - aki két héttel a jelölése előtt tudta meg, hogy McCain őt választja - azzal vádolták, hogy Trig nem is neki, hanem lányának a gyereke. A vádakat sikeresen cáfolta az élet, amikor kiderült, hogy a lány, Bristol Palin 5 hónapos terhes, így semmiképp sem lehet a pár hónapos Trig anyja.