Most épp az R.E.M. énekese, Michael Stipe jelentette ki, hogy emigrál az USA-ból, ha a republikánus jelölt John McCain győzne az elnökválasztáson. Ha így lesz, a Susan Sarandon-Tim Robbins házaspárral együtt költözhet majd, ha pedig a többi Obama-támogató celeb is csatlakozik, akkor az amerikai bulvársajtó akár meg is szűnhet, mert nem marad, akiről írjanak. Kivéve Chuck Norrist, aki persze egymaga is elég rá, hogy megtöltse az összes újságot. Kétszer.

Ha a demokrata elnökjelöltet támogató amerikai hírességek Barack Obama veresége esetén Susan Sarandonhoz, Tim Robbinshoz és Michael Stipe-hoz csatlakozva a kivándorlás mellett döntenének, az amerikai bulvársajtó téma nélkül maradna. A McCain-rajongó celebritások listája ugyanis igen szerény, még úgy is, hogy szerepel rajta Chuck Norris. Bár a tények ismeretében ő nem lehet rajta "egy listán", ő bizonyára külön egyszemélyes listát alkot.

Papírkutya-e vagy

Michael Stipe ismét disszidálással fenyegetőzik: az énekes azt állítja, most már aztán tényleg Angliába költözik, ha a republikánus McCain nyeri az ország elnöki posztját - írja többek közt a Starpulse.com. A kijelentést biztosra vesszük, a cselekvést már kevésbé: az énekes ugyanezt már George Bush megválasztásakor is kilátásba helyezte - sőt a Vote for Change turnén hangot is adott neki -, végül mégis maradt ott, ahol van. "Azt akartuk, hogy George Bush tűnjön a francba a Fehér Házból, és kerüljön be helyette John Kerry. De nem jött össze" - ismerte be később.

Klikk!

Susan Sarandon már nyár elején bejelentette, nincs keresnivalója olyan országban, ahol McCain elnök lehet. A színésznőt támogatja elhatározásában férje, Tim Robbins is, akivel együtt költöznek, ha beüt a baj.

Magukra vették

A politikai okokból tiltakozó hírességek mellett a celebritások jórésze szimpla sértettségből tiltakozik McCain elnökké választása ellen. A szenátor ugyanis egy májusi kampányfilmjében lecelebezte ellenfelét, Barack Obamát. Bár a hasonlatot eredetileg maga Obama használta önmagára - amikor arról beszélt, lassan már többet szerepel, mint Paris Hilton -, McCain kampányfilmjében a szőke örökösnő Britney Spearsszel együtt jelenik meg, és azt fejezi ki, hogy a celeb szó egyúttal az üresfejűség szinonimája is.

Ezt pedig az érintettek - üresfejűek és nem üresfejűek egyaránt - mélységesen zokonvették. A személyesen is megszólított Paris Hilton önmagához mérten egész zseniális húzással, egy ellen-kampányfilmmel vágott vissza McCainnek, melyben arra biztat mindenkit, választanák inkább őt elnökké "az ősz pasi" helyett. Spears csak szimplán dühös volt a hasonlat miatt, de a választásoknál jobban foglalkoztatja önnön fogyókúrája és visszatérésének előkészítése, így állítólagos véleményét is csak a lapoknak boldogan bármiről nyilatkozó barátai és üzletfelei tolmácsolásában tudhattuk meg.

Vélhetően a Van Halen zenekar sem támogatja a republikánus jelöltet, főleg, miután kiderült, hogy John McCain ohiói beszéde előtt a hozzájárulásuk nélkül használta bevonulási indulónak Right Now című dalukat. Van Halenék az esetről értesülve siettek leszögezni: sem a szenátor, sem stábja nem kért tőlük engedélyt a szám felhasználásához, és ha kértek volna, akkor se kapnak.

Üzlet, politika

Madonna is a celebritások közt trendibbnek számító, bősz McCain-ellenes kosztümöt vette elő most indult, Sweet&Sticky turnéján: Get Stupid! című száma alatt a színpad kivetítőin McCain fotója pusztulással és Hitler képével együtt jelenik meg, míg egy másikban az ellenfél, Barack Obama Gandhival kerül közös platformra. McCain bele is szaladt a csapdába, és kikérte magának az összehasonlítást, elérve ezzel, hogy aki esetleg személyesen lemaradt volna erről a fricskáról, a sajtóból mindenképp értesüljön róla. Az énekesnő szavazási preferenciái ettől még persze korántsem biztosak, hisz köztudottan szeret polgárpukkasztó módon kinyilatkoztatni: egykori katolikus neveltetésű lányként pár éve a katolikus egyházat haragította magára, és bár köztudott kabbala-hívő, azért a zsidó vallás is kapott már tőle ideológiai maflást.

Hollywood überszexi istenanyjára, a jótékonysági nagykövetként és gyermekek gyámolítójaként kategorizált Angelina Jolie-ra mindkét jelölt erősen hajt, ő azonban egyelőre nem döntötte el, melyiküket fogja támogatni. Mint hivatalos közleményében tudatta: "Fel szeretném mérni, melyikük milyen elkötelezettségeket vállal fel a nemzetközi békeszolgálat, a menekültek és gyerekek helyzetével kapcsolatban".

Sok celeb Obamát akarja

Obama támogatói jóval hangosabbak, kampányolnak, nyilatkoznak, dalt írnak és pólókat viselnek a demokrata elnökjelölt győzelméért. Scarlett Johansson dalban állt ki mellette, Jessica Alba szóban fejtette ki nézeteit, a Black Eyed Peas frontembere, Will.i.am pedig egyenesen Az Év Művésze-díjat is kapott az idei Webbyn azért, hogy összerántotta ezt az összcelebritási kampányklipet Obama támogatására.

Oprah Winfrey misszionáriusokat megszégyenítő módon térít, Tyra Banks az elnökné, Michelle Obama szimpatizánsa, aki szerinte legalább olyan fontos szerepet játszik majd az ország jövőjében, mint férje - már ha megválasztják persze. Donatella Versace egész kollekciót szentelt a házaspárnak, Will Smith pedig bevallotta, igazából ő akart volna az USA első színesbőrű elnöke lenni, de ha már így alakult, addig is legyen Obama.

Chuck Norris McCaint támogatja. Kétszer.

A McCain-rajongók listája kevésbé illusztris, bár mindentvivő kártyként ott van rajta Chuck Norris, aki nem támogat, egyszerűen megmondja Amerikának, hogyan lesz. Rajta kívül szerepel rajta Ted Nugent rockgitáros és Ric Flair pankrátor, valamint az arkansasi kormányzó (és baptista lelkész), Michael Huckabee, aki viszont ebből a nyersanyagból is képes volt will.i.am-et megszégyenítő klipet összehozni. Szerencsére van humora: csáknoriszosat.