A színész egykori botrányhős énjéhez méltó köszönőbeszédet tartott a BAFTA-díjátadón, ahol a Legjobb Férfiszínész elismerést kapta a Pankrátorban nyújtott alakításáért. A BBC nem győzte kifütyülni a káromkodásokat.

Mickey Rourke a Pankrátorban nyújtott alakításáért kapott Golden Globe-ja mellé most a BAFTA Legjobb Férfiszínészének járó díjat is megkapta. A vasárnap este a londoni Royal Opera House-ban rendezett díjátadót közvetítő BBC-t azonban alaposan megizzasztotta: köszönőbeszédéből alig győzték kifütyülni a sűrűn használt káromkodásokat.

A színész erősen indított: mint mondta, igazán boldog, hogy visszatérhetett, miután „15 éven át baszta el a karrierjét”, és megköszönte ügynökének, David Undernek, hogy mindezek ellenére is kitartott mellette, holott ezzel szerinte saját praxisát is veszélyeztette. Sajtósának, Paula Woodnak is jutott a dicsérő szavakból, elismerve, valószínűleg övé a showbusiness legkeményebb dolga, mikor azt próbálja menedzselni, hogy „hová menjek, mit csináljak, mikor csináljam, mit egyek, hogyan öltözzek, miafasz”.

Ezek után filmje női főszereplőjének, a 44 évesen dögös sztriptíztáncosnőt alakító Marisa Tomeinek mondott köszönetet, amiért „volt olyan bátor, hogy levetkőzzön. Imádtam nézni”. A színész nem hazudtolta meg egykori botrányhős önmagát, a kurvára meghatott köszönőbeszéd előtt már azzal felhívta magára a figyelmet, mikor rágyújtott a vörös szőnyegen bevonuláskor, a díjátadó után pedig igen stílusos és önazonos módon, egyik kezében a szoborral, a másikban egy félig üres pezsgősüveggel tartott rövid sajtótájékoztatót. „Mindenki bizalmát eljátszottam. Voltak dolgok, amiken változtatnom kellett. Nem úgy viselkedtem, mint egy profi. De 13 évi terápia után, azután, hogy már mindent elvesztettem, nagyon nagy szükségem volt rá, hogy összerakjam magam, és megbékéljek a változással, hogy megbízható legyek. A fizikai erőnlétem volt a páncélom… a hozzáállásom pedig a gyenge pontom. De már megbékéltem a változással” - ostorozta kicsit magát a színész, akinek kedvéért az Oscar-díjátadóra igazán létrehozhatnák a Legjobb Köszönőbeszéd kategóriát .

Alább Rourke a díjátadó előtti miniinterjúban bazmegolás nélkül sikerül dicsérie a BAFTA-felhozatalt és kifejezni az örömét, amiért itt lehet. Azt is bevallja, nem készült semmilyen köszönőbeszéddel győzelem esetére, ami így utólag valóban igaznak tűnik.