horoszkóp

Több százan búcsúztak Selmeczi Rolandtól

2008.02.22. 18:46
Kapcsolódó cikkek (1)
Péntek délután több százan kísérték utolsó útjára Selmeczi Rolandot. A tragikus körülmények közt elhunyt színésztől a családtagok és a barátok mellett olyan ismert művészek vettek búcsút, mint például Keresztes Ildikó, Rudolf Péter, Kálid Artúr, valamint Liptai Claudia és férje, Gesztesi Károly.

Pénteken délután temették el a budapesti Farkasréti temetőben Selmeczi Rolandot. A harmincnyolc éves színművész január harmincadikán vesztette életét egy autóbalesetben. Éppen a szolnoki Szigligeti Színházból tartott hazafelé, amikor autója nem sokkal 21 óra előtt lesodródott az útról, és a pálya melletti vadvédő hálónak csapódott.

A ravatalozó előtt több százan gyűltek össze, illetve helyezték el koszorúikat. A színművésztől családja nevében édesanyja, testvére, volt felesége, nagyobbik gyermeke Dorottya, valamint élettársa, Kubik Anna búcsúzott. A kollégák közül többek közt Keresztes Ildikó, Nemcsák Károly, Rudolf Péter, Reviczky Gábor, Körtvélyessy Zsolt, Eperjes Károly, Liptai Claudia és férje, Gesztesi Károly jelent meg a szertartáson, ami Reményik Sándor egyik álnéven publikált verse, az Eredj, ha tudsz! felvételével vette kezdetét. A költemény természetesen Selmeczi Roland előadásában szólalt meg.

Nézze meg képeinket

Először Balázs Péter, a szolnoki Szigligeti Színház igazgatója mondott búcsúbeszédet. Elmondta, nemrég egy új, nagy szerepet ajánlott Selmeczi Rolandnak, és remélte, hogy élete ezután új fordulatot vesz. Utána Csőre Gábor búcsúzott kollégájától. A régi emlékek után felidézte az utolsó alkalmat, amikor elköszönt Selmeczi Rolandtól, akit ő csak Papának becézett. Végül Kálid Artúr olvasta fel beszédét, aki könnyeivel küszködve idézte fel azt a napot, amikor SMS-ben értesült barátja haláláról. Kiemelte: "Selmeczi Roland a színpadon is ember volt, a színpadon is gyerek volt, ami bizony csodálatra méltó".

A gyászolók ezután a 25-ös parcellában lévő sírhelyhez kísérték a koporsót. Selmeczi Rolandot kollégája, Bubik István mellé temették el, aki 2004 novemberében hasonló körülmények között hunyt el. Ő is Szolnokról tartott Budapest felé, amikor Volkswagen Bogarával áttért a menetirány szerinti bal oldalra, ahol frontálisan ütközött egy Ford Focussal, vagyis egy pontosan olyan típusú autóval, mint amilyet Selmeczi vezetett a végzetes januári estén. A sors másik kegyetlen párhuzama, hogy Selmeczi Roland élettársa, Kubik Anna korábban Bubik István szerelme volt. A művésznőt így különösképpen megviselte párja elvesztése.

A szertartás befejezése után a szemerkélő esőben a rajongók, barátok és kollégák részvétüket nyilvánították a családnak. A Nagymező utcában található Avilai Nagy Szent Teréz templomban este hétkor is tartottak egy megemlékezést, illetve szombaton délután háromkor ugyanitt ismét összegyűlhetnek a gyászolók.

Selmeczi Roland (1969-2008)

Selmeczi Roland 1969-ben született Budapesten. 1993-ban diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a Vígszínház tagja lett. Az utóbbi időben szabadúszóként a soproni Petőfi Színházban, a Karinthy Színházban, az Új Színházban, a Pesti Színházban, a Madách Színházban és a szolnoki Szigligeti Színházban is játszott. Legfontosabb színházi szerepei közé tartozott Chino (West Side Story), Evaristo (Goldoni: A legyező), Hierlinger Ferdinánd (von Horváth: Mesél a bécsi erdő), Christian (Rostand: Cyrano), Orsino (Shakespeare: Vízkereszt), Vargányai Guszti (Parti Nagy Lajos: Ibusár). Szerepelt az Üvegtigris és a Kútfejek című mozifilmben, emellett több tévéfilmben és sorozatban is (A szabin nők elrablása, Kisváros, Angyalbőrben). Szinkronszínészként számos nagy sikerű film magyar változatában hallhatta a közönség: ő volt a Gyűrűk Ura trilógia Aragornja, a Shrek 2-ben Csizmás Kandúr, de Brad Pitt és Antonio Banderas is rendszeresen az ő tolmácsolásában szólalt meg.

Forrás: MTI