horoszkóp

Kísérleti kezeléssel próbálják megmenteni Patrick Swayze-t

2008.03.13. 18:22
Egy újfajta módszerrel próbálják meggyógyítani a színészt, akiről alig egy hete derült ki, hogy hasnyálmirigyrákot diagnosztizáltak nála. A kezeléseknek azonban nem használ, hogy Swayze még mindig nem hagyott fel a láncdohányzással. Családja így is bizakodó.

Újfajta, még kísérletinek minősülő kezeléssel próbálják meggyógyítani a hasnyálmirigyrákban szenvedő Patrick Swayze-t, mondták el a családtagok a The Sun magazinnak. Az újfajta terápia két részből áll: Swayze négy hétig tartó kemoterápiás kezelést kap - amin eddig már három alkalommal vett részt -, emellett pedig egy Vatalanib nevű kísérleti gyógyszert is kap, amitől azt remélik a doktorok, hogy meggátolja a tumor vérellátását, csökkentve ezzel annak további növekedését.

Az eredmény egyelőre nem egyértelmű: bár az elsődleges vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a daganat reagált a kezelésre, mégis kevésbé húzódott össze, mint ahogy azt előtte remélték. A színész orvosa, dr. George Fisher elmondta, hogy korán észrevették a betegséget, ami szerinte bizakodásra ad okot. Az azonban ellentmond ennek, hogy az előzetes állításokkal szemben Swayze több filmszerepét is visszamondta. Szakértők szerint egy hasnyálmirigyrákban szenvedő betegnek mindössze 3 százalék esélye van arra, hogy a betegség diagnosztizálásától számítva 5 évnél hosszabb ideig éljen.

Orvosai tiltása ellenére még mindig dohányzik

Bár orvosai már javasolták a súlyos beteg sztárnak, hogy azonnal hagyjon fel a dohányzással, ha sikeresen fel akarja venni a küzdelmet a súlyos betegséggel, egyelőre azonban úgy látszik, nem fogadta meg a tanácsot. A napokban cigarettával a szájában kapták lencsevégre, amint épp felszállt magánrepülőgépére, amivel a Palo Alto-i rákkutatási központba jár kezelésekre. A nagy megdöbbenést kiváltó fénykép, amit a National Enquirer címlapon hozott, hétfőn készült a San Carlos repülőtéren. Swayze olyan erős dohányos, hogy - mint egy korábbi nyilatkozatában bevallotta - naponta 3 doboz cigarettát szív el, ami nem csak betegsége kiváltó oka lehet, de jelen állapotában jelentősen csökkenti az esélyeit a felépülésre.

Pletykák és a valóság

A terápia ugyan még alig kezdődött el, máris számos híresztelés kapott szárnyra. Az a szóbeszéd járta, hogy a színész haja kihullott és már teljesen feladta a reményt, és „mostmár minden mindegy” alapon továbbra is dohányzik. A bátyja, Don Swayze kiállt a testvére mellett, a People magazinnak elmondta, hogy ezekből az állításokból egy szó sem igaz. A kép alapján azt viszont nem lehet nem észrevenni, hogy korábban mindig jó kondícióban lévő táncos múlttal rendelkező híresség pár hét alatt máris jelentős súlyt - állítólag közel tíz kilót - vesztett a sugárkezelés miatt.

A család bizakodik

Amikor Swayze felvázolta a diagnózist a feleségének, Lisa Nieminek, idő kellett hozzá, hogy fel tudják dolgozni az eseményeket. Az asszony sógornője szerint azonban "Most már csak előre néznek, megtesznek minden tőlük telhetőt, követik az orvosok javaslatait, szóval jó esélyeik vannak" – nyilatkozta Maria Scouros a People magazinnak.

A lapok Patrick Swayze 81 éves édesanyját is megszólaltatták, aki a The Sun megkeresésére elmondta, hogy a szíve majd megszakad, amiért látnia kell, ahogyan a gyermeke szenved, és hogy mennyire nem érdemelte ez, mikor olyan jó ember. De szerinte Swayze kitart, és a legjobb kezelésben részesül, amit csak kaphat.