horoszkóp

Széthulló álompárok

dns
2005.06.06. 09:44
Igyekeztünk cáfolni az alaptételt, amelyik szerint a média okozza az álompárok széthullását. Arra viszont nem találtuk a választ, hogy miért követjük a közismert emberek magánéletét, a újságírók és az olvasók ugyanis azt állítják, nem érdekli őket a téma. Ennek ellenére sokan doktori disszertációt írhatnának Geszti és Gryllus, Csisztu és Básty, Ramóna és Majka, Rékasi és Détár, Marsi és Palik szakításának részleteiből.

Válik az álompár! - tudtuk meg a bulvárlapok szalagcíméből néhány hete, hogy Détár Enikő és Rékasi Károly 21 éve tartó házassága válságba került. Miután néhány újságíró a pár háza előtt várt az újabb fejleményekre, a színésznő úgy döntött, kenyéradójának beszél a válás okairól. Az RTL Klub bemutatta az interjút, amelyből konkrét problémák természetesen nem derültek ki. Détár a saját megfelelési kényszeréről beszélt, amíg Rékasi arra kérte a nyilvánosságot, ne kérdezzen, ne drukkoljon, ne jósoljon, egyszerűen csak hagyja őket békén.

Fajfenntartási ösztön

Tekintse meg képeinket!
"Annak, hogy az emberek szeretnek mások magánéletébe avatkozni, ősi oka van: a fajfenntartáshoz van köze" - kezdte C. Molnár Emma pszichológus, akit az álompár-jelenségről kérdeztünk azzal a céllal, megtudjuk, tényleg a média teszi-e tönkre a nyilvánosság előtt zajló kapcsolatok nagy részét, mint arról több érintett is beszámolt. A szakértő elsőként azonban az "összeboronálási" késztetésünkről beszélt.

"Faluhelyen szokás, hogy a helybeliek találgatják, melyik férfi melyik nővel lenne szép együtt. A társadalmi és a vagyoni szempontokat ugyanúgy figyelembe veszik, mint azt, hogy a külsejük alapján vélhetően milyen utódokat hoznak létre. Ez az egyszerű késztetés nyilvánul meg azokban az esetekben is, amikor az olvasók, nézők szeretnék tudni, melyik híresség melyikkel jön össze. Csak éppen amíg a faluban konspiráló öt öregasszony mind rokon, vagy közeli ismerős, az utóbbi esetben olyan emberek életébe szeretnének belelátni mások, akiket személyesen nem ismernek" - fejtette ki a pszichoterapeuta, aki arra utalt, a nyilvánosság előtt zajló kapcsolatokat nem csupán a fajfenntartás és a biokémiai folyamatok vezérlik.

Életstíl, sztáreffekt

"Nagy különbség van azok között, akik az életben egymás társai lesznek, vagyis szövetségre lépnek, és azok között, akiket a média álompárnak hív, esetlegesen folytonos híradásaival tesz azért, hogy a szerelmük beteljesüljön" - kezdi az álompár-elmélet fejtegetését C. Molnár Emma, aki az első kategóriában Huszti Péter és Piros Ildikó kapcsolatát említette, de mi a nagyobb publicitás miatt inkább Bárdos András és Máté Kriszta házasságát említenénk. Róluk ugyanis csupán néhány éve tudni, hogy együtt vannak, Bárdos korábbi házasságáról nem olvasni az újságokban, közös otthonuk berendezéséhez nem ad tanácsot az interneten a feng shui-szakértő, és gyerekükről nem jelennek meg képek, Photoshop-grafikák.

"Ami a média álompárjait illeti, teljesen más a küldetés, amiért összekerülnek. Ők inkább egy életformát szeretnének megcélozni, amelyben a sztáreffektus játssza a főszerepet" - mondta a pszichoterapeuta, és kérdésünkre megerősítette, Magyarországon ez ugyanúgy működik, mint Hollywoodban, annak ellenére, hogy sztárok nemigen vannak. "A magyar hírességek is hasonló kiváltságokban részesülnek, mint a világ bármely pontján, csak éppen az arányok mások. A sztárok életét kitüntett figyelemmel követik, rengeteg reklámajándékot kapnak, és egy sor egyéb pozitívuma van, amiért sokan szeretnek, vagy szeretnének ebbe a körbe tartozni" - tette hozzá a pszichológus, aki arra utalt, sok híresség nem az érdemei, vagy tehetsége alapján kerül a figyelem középpontjába, inkább a párkapcsolatai miatt.

Molnár Anikó esetei

Sokan Molnár Anikóval példálóznak, akinek magánéletét megbízható időközönként követhetjük Dj Schulztól Bochkor Gáboron át Klausmann Viktorig, és azon túl. "Nem értem, hogy miért nem a Klausmann, vagy miért nem a Bochkor után nyomoznak az újságírók. Nem értem, miért nem hagynak engem békén" - mondta lapunknak nemrég Molnár Anikó, noha az esetek többségében közismert emberekkel folytat viszonyt. "Nagyobb biztonságban érzem magam egy közismert ember oldalán, mert velük legalább biztos lehetek abban, hogy nem a szenzáció a fontos belőlem, hiszen ő is híres"- magyarázta Molnár Anikó, aki a botrányhősnő titulust a nyilvánosságtól egyre távolabb kerülő Gregor Bernadettől volt kénytelen átvenni.

A színésznő karrierje helyett románcairól, el- és visszaköltözéseiről az elmúlt években folytatásokban értesülhettünk. Az olvasottság csúcsát akkor érte el, amikor Geszti Péterrel csókolózott egy tömött koncertteremben abban a reményben, hogy viszonya titokban marad. Ezután a történet szálai több szálon kezdtek futni, hiszen Gregor volt barátja, Erdélyi László pszichiátriai kezelésen vett részt, és Geszti felesége, Gryllus Dorka sorsa is kérdéses volt. A megromlott házasság szálait azóta sem varrta el a média, de a Gregor Bernadett-témát pihentetik, amióta a színésznő titokban összeházasodott egy sámánnal.

Marsi Anikó függőben, Görög Zita álkapcsolatai

Klikk a képre!
Tudomásunk szerint nincs olyan magyar híresség, aki örömmel olvassa magénéletének fordulatait szalagcímként az újságosstandon. Legutóbb Marsi Anikót aggasztotta, hogy kollégáin keresztül a sajtó tudomására jutott: szakított Palik Lászlóval. Az RTL Klub műsorvezetője gyanús önfeláldozással azt hangoztatta, csak az a fontos, hogy kedvese ne tudja meg azt a "marhaságot", mert kizökkentené őt a marokkói versenyből. Az ügy érdekessége, hogy Marsi szerelmi életével foglalkozó cikkünkben mellékelt szavazógép eredményei szerint a válaszadók elsöprő többségét egyáltalán nem érdekli a téma (ugyanez a válasz tarolt néhány hónapja D. Tóth Kriszta és Hesz Máté válásáról szóló cikkünkben, amit egyébként kiemelkedően sokan elolvastak).

Annál többeket foglalkoztatnak Görög Zita bonyolult érzelmi viszonyai. Néhány hete a Blikk újságírója egy étteremben látta, amint a Megasztár műsorvezetője kollégájával, Seres Attila koreográfussal randevúzott, és a helyzetet félreérthetetlennek gondolta. "Két éve ismerjük egymást, együtt dolgozunk egy másik produkcióban is, erről a munkáról beszélgettünk az úgynevezett vacsora alatt" - védekezett lapunknak a modell, akit inkább összeboronálni szokás férfiakkal, mint szakításairól írni. "Azt olvastam magamról, hogy megtaláltam az igazit" - mondta a Velvetnek télen Chris Carter kanadai színésszel kapcsolatban, akivel azóta sincs kapcsolatban.

Csisztuba rúgni, Majkát kielégíteni

A legnagyobb figyelmet kiváltó médiaszemélyiségek közül Csisztu Zsuzsát is meg kell említeni, aki tavaly hetekre felmentette az újságírókat a témakeresés terhe alól az athéni olimpia után. Kiderült ugyanis, hogy még júliusban elhagyta férjét, Básthy Istvánt. A TV2 műsorvezetője ez után napi rendszerességgel "mérhetetlen mennyiségű rágalomban és az ocsmányabbnál ocsmányabb főcímekben" követte házasságának válságát a lapokban. Hasonlóan Kiss Ramónához, aki arról értesülhetett több ízben, az úgynevezett aktmodell Spitz Tünde hogyan elégítette ki barátját, Majkát. Ő maga nem nyilatkozott az ezutáni szakításról, ahogyan Csisztu sem "Öt hónapon keresztül semmit sem mondtam. És azért nem, mert az profitot termel azoknak a lapoknak, amelyek eladják Csisztu Zsuzsa nevével az újságokat" - mondta a Velvetnek korábban a műsorvezető. Ennek ellenére hír volt bőven, csak épp biztos, hogy a valóságban mindaz nem ugyanúgy zajlott, mint ahogyan a nyilvánosság tudja.

"Éppen ebben vetem fel a média felelősségét a közismert párok magánéletének alakulásában. Nem az álompárok széthullását illetően, hanem abban, hogy a privátszférájukat annyira tisztelik, hogy épp csak az ágyukba nem fekszenek be. Úgy vélem, nem a fogyasztói oldalról kellene az életüket kezelni, hanem egyszerűen betartani néhány erkölcsi szabályt" - javasolta C Molnár Emma pszichoterapeuta. Ennek megvalósulása esélytelen, dacára annak, hogy a bulvárújságírók körében végzett szűk körű közvéleménykutatásunkból kiderül, többségüket személy szerint nem érdekli a hírességek magánélete.