Emberből ikont gyárt az extrém plasztikai sebészet

2008.04.05. 10:53
Más dolog a természet hibáinak vagy az öregedés jeleinek kijavítása, és megint más, ha valaki arcát és testét a felismerhetetlenségig alakíttatja át a plasztikai sebészet segítségével. Michael Jacksont, Dolly Partont, vagy az egykor pornózó Lolo Ferrarit például biztos nem ismerték volna fel az érettségi találkozón az osztálytársai. Amanda Lepore-t is csak azért, mert ő már tinédzserként belevágott, hogy ismeretlen kamaszfiúból extrém külsejű díva legyen.

Egy kis botox manapság már szinte férfiak esetében sem hír, a művi ajakduzzasztás meg mintha kötelező lenne a hollywoodi nőállomány részére. Léteznek azonban a műfajnak olyan elkötelezettjei is, akik a plasztikai sebészetet nem arra használták, hogy a természet apró botlásait kijavítsák vagy az öregedést visszafordítsák vele, hanem hogy teljesen új testet faragtassanak maguknak.

Saját szabályai szerint szép

Amanda Lepore, bár elvileg tökéletesen megfelel a női szépségideálnak, közben mégis van benne valami, amitől legtöbbünk számára inkább elrettentő példa ő, mint ideál. Akárhogy is, az ikonná vált úrhölgyet és a hozzá hasonló, extrém mennyiségű plasztikai beavatkozáson átesett celebtársait csodálattal, mondhatnánk szent borzadállyal veszi körbe a közvélemény. Lehet, hogy nem tetszenek, de azt semmiképp sem lehet állítani, hogy ne lennének lenyűgözőek. Magányosak és a normális életből kirekesztettek ők ugyan, de tudtak egy olyan saját világot teremteni maguk köré, amiben teljesen szabadok lehetnek. Maguk döntik el, hogy mi a szép, hogy hogy nézzenek ki, gyakran még azt is, hogy milyen neműek szeretnének-e lenni. Ha nincs a szemünk ilyesmihez szokva, nyilván megbotránkozunk a láttukra, de aki megtanul otthonosabban mozogni az ő világukban (ahogy azt pl. David Lachapelle, a sztárfotós-filmrendező tette), talán mi is fogjuk tudni szépnek látni őket. Még akkor is, ha ettől még eszünk ágában nem lenne beköltözni ebbe a bizarr világba. Ki tudja, erősebb idegzetű olvasóinknak az alábbi filmecske talán segíthet.

Vagy talán mégsem.

Boldog-boldogtalan műttet

Armand Lepore már tini srác korában tudta, hogy transszexuális, és 17 évesen operáltatta át magát fiúból Amandává. És ha már rászánta magát egy ilyen radikális beavatkozásra, miért is ne változtatott volna meg minden egyebet is a testén? A kés alatt született sztár azóta úszik a meghívásokban és a felkérésekben, na meg a boldogságban, és úgy érzi, végre olyan a teste, amilyennek mindig is szerette volna. Hasonló történetet mesél el Pete Burns is, azzal a különbséggel, hogy ő nem transszexuális, hanem meleg, és csak az arcán végeztetett beavatkozásokat. Amint az az alábbi videó sokkoló képeiből kiderül, nem mindig a legjobb orvosokkal. Az embertelenné szétoperált arcú Pete-nek a háza és a Dead or Alive tagjaként szerzett minden jogdíja is ráment arra, hogy az elfuserált operációkat újabb plasztikáztatással helyrehozza, de a Big Brother celebes verziójában való szereplése után anyagilag is rendbejött, manapság szintén boldog embernek mondja magát. Úgy tűnik, az operáció-kálvária végén őt is az elégedettség várta.

Akik nem tudják magukat elfogadni

Kevésbé volt szerencsés Lolo Ferrari, akin 5 év alatt 25 műtétet végeztek el, köztük a világ legnagyobb mellimplantátumát is beültették a rekordméretű keblekbe. A 2000-ben elhunyt Lolo sosem csinált titkot abból, hogy kislánykora óta mindig is csúnyának találta magát, ezért érzett kényszert arra, hogy plasztikáztasson. Valószínű, hogy a sztár testkép-zavarban szenvedett, hiszen akikre ez a tünetegyüttes jellemző, előszeretettel fordulnak plasztikai sebészhez, de a beavatkozások után sosem elégedettek. Dolly Parton, az USÁ-ban a mai napig rendkívüli népszerűségnek örvendő country-pop énekesnő szintén tisztában van vele, hogy 62 éves fejjel túlzásba viszi a plasztikáztatást. Oprah Winfrey-nek egy 2003-as műsorában bevallotta, számtalan ráncfelvarráson van már túl, és egyszerűen ha lát magán valami szottyadtat vagy puffadtat vagy löttyedtet, kerüljön, amibe kerül, nem állja meg, hogy le ne szívassa, fel ne varrassa vagy egyéb módszerrel el ne tüntesse.

Kattintson és nézzen embertelenre műtött sztárokat!

Útólag úgyis az egészet letagadom...

A legbizarrabb eset a különcségeiről híres popkirályé. Szemlátomást pontosan illik ebbe a teljes plasztikai átalakítással foglalkozó cikkbe, hiszen fekete kisfiúból mára gyakorlatilag fehér nő lett belőle. Róla azonban szinte lehetetlen eldönteni, hogy jól érzi-e magát a bőrében, bár az állandó maszkviselésből és szupersztároktól szokatlan félszegségből ítélve ez kevésbé valószínű. Még aggasztóbb, hogy a nyilvánvaló jelek ellenére Michael Jackson tagadja, hogy különösebben sokat plasztikáztatott volna. Szintén Oprah Winfrey-nek ő mindössze két orrplasztikát és egy állkorrekciót vallott be, bőrszínének radikális megváltozását pedig bőrbetegségnek tulajdonította. Valahogy mégis hihetetlennek látszik, hogy ennyitől ilyen gyökeres változás léphetett fel a sztár külsejében, mindenesetre ha ráadásul ezt az egészet Michael nem is szerette volna, semmiképpen sem szeretnénk mi sem a helyében lenni.