Búsonganak a műtött mellű nők

2007.10.30. 22:30
Egy friss amerikai kutatás szerint a fogyasztó műtéten átesett emberek nagyobb arányban követnek el öngyilkosságot. Egyéb felmérések szerint pedig a szépészeti mellműtétek után nő meg a szuicid kedv. Mi a helyzet Magyarországon? Aki mellplasztikáztat, előbb-utóbb megkísérli megölni magát?

A Pittsburghi Egyetem kutatása szerint a fogyasztó műtéten átesett emberek körében az átlagnál magasabb a halálozási arány, főként öngyilkosság és szívkoszorúér-embólia fordul elő gyakrabban náluk. Fogyasztó, más néven bariátriai műtét alatt azt kell érteni, hogy a kórósan túlsúlyos páciens sebészeti beavatkozással próbál megszabadulni több tucat kilójától, például gyomorszűkítéssel. A bypass-műtét során megrövidítik a belet, megkisebbítik a gyomrot, tudtuk meg Dr. Bende János főorvostól.

Eleszi a depresszióját

Magyarországon nem végeznek olyan műtétet, ami megbontaná a gyomor-bél traktus szerkezetét, hanem gyomorgyűrűt helyeznek el. A lényege, hogy képez egy felső, kis üreget, alatta pedig egy nagyobbat: ahhoz, hogy ide lejusson az étel, nagyon pépesre meg kell rágni a falatot, ami hosszú időbe telik. A túlsúlyos és elhízott emberek egyik problémája ugyanis, hogy habzsolnak. Bende doktor úr szerint, aki 1998 óta végez gyomorgyűrű-műtéteket, ha annyit akar enni a páciens, mint a gyűrű előtt, akkor "hajnali négykor el kell kezdenie az evést, hogy éjfélre végezzen."
Kinek lehet gyomorgyűrűje?
Akkor végeznek ilyen műtétet, ha a testtömegindex 40 fölött van, kivételes esetben pedig azoknál a fiatal nőknél, akik kóros elhízás miatt nem tudnak teherbe esni. Kizáró körülmény, ha az embernek összetett pszichiátirai kórképe van. 18 év a minimális életkor, bár Dr. Bendéhez küldött már gyerekgyógyász 15 éves elhízott gyereket is, elégtelen szívműködés miatt. A gyűrű kb. 450 ezer forintba kerül, és egyelőre a műtét ingyenes, de hamarosan mintegy 400 ezer forintot fizethet érte a páciens.

Az eddigi mintegy 1100, gyomorgyűrű-műtéten átesett páciens között Dr. Bende nem tud olyanról, aki öngyilkos lett volna, bár azt elismerte, hogy a szívkoszorúér- és egyéb, az elhízásból adódó bajok fennállhatnak addig, amíg a beteg le nem fogy az ideális szintre. Szerinte egyébként a kórosan elhízott emberek jellemzője, hogy "általában a depressziójukat eszik el."

Jó mellel irány a Duna?

Pszichiátereket is megkérdeztünk arról, igaz lehet-e, amit több, az elmúlt években készített tanulmány is állít: amerikai, svéd és kanadai kutatók is több tízezer nőt vizsgáltak meg, akik mellplasztikán estek át. A kutatások szerint az ő esetükben akár 2-3-szoros is lehet az öngyilkosságok száma, bár nem mindegy, hogy valaki tumor miatt plasztikáztatott, vagy azért, mert a pasijának nem tetszett a melle mérete. Dr. Süli Ágota pszichiáter szerint a nők azért akarnak változtatni az alakjukon, mert elégedetlenek vele és sok esetben az önbizalmuk is sérült. Szerinte lehetséges, hogy egy komoly testképzavarral küzdő nő többet foglalkozik az öngyilkosság gondolatával.

Az izmos felsőtest komplexust rejthet

Hasonló véleményen van Dr. Zonda Tamás elmegyógyász, öngyilkosság-kutató is. Szerinte egyfajta pszichológiai zavar tételezhető fel azoknál, akik plasztikai műtétet végeztetnek, és személyiségi labilitás jellemző rájuk. "Szerintem a bodybuilderek is testkép zavarban szenvednek", mondta Dr. Zonda, "ők is valamit pótolni akarnak azzal, hogy úgy akarnak kinézni, mint Arnold Schwarzenegger." A kutató szerint a "kóros testséma-elképzeléssel" rendelkező embereknél gyakoribb lehet bármilyen deviancia, így akár az öngyilkosságra való hajlam is. "Akinek központi téma az életében, hogy hogyan változtathatna a testén, és vállalkozik egy veszélyes műtétre, annál mindig van valamifajta személyiségzavar. Ez viszont nem jön rendbe attól, hogy az alany plasztikáztat", mondta Zonda Tamás. Mindez nem akadály egyeseknek, a modell Mihályi Sebastian például ajkak és ránctalanítás mellett izmos férfikebleket csináltatott magának.

Debreczeni Zita nem depressziós, de kell neki új mell

Debreczeni Zita szerint, aki a kisebbrendűségi érzését csökkentené az új, ajándékba kapott mellel, lehet a plasztikáztatás oka valami "pszichés őrület". A modell úgy véli, hogy "általában a depressziós emberek mennek szépészeti műtétre vagy olyanok, akik nincsenek magukkal megelégedve. Nagyon sok nőben van tetszeni akarás, minél szebbek akarnak lenni, és ezért végeztetnek magukon folyamatosan műtéteket. Sose érzik magukat tökéletesnek." Viszont beindulhat egy ördögi kör, ha "egy lány megműtteti a mellét és szerinte tök szép nagy, de egy férfi azt mondja neki, hogy basszus annyira szép vagy, de miért van szilikon melled, akkor úgy érzi, hogy megint elrontott valamit. Meg akar felelni, de sehogy sem sikerül neki." Ennek ellenére Debreczeni Zita tovább tervezgeti új mellbimbója formáját.

VV Ágica szerint a mellplasztika maga az álom

Szögeczki Ágnes a Való Világ-szereplés után három ajánlatot is kapott plasztikai sebészektől, és ezzel meg is valósult az álma. "Régóta terveztem, hogy ha sok pénzem lesz, megcsináltatom a melleimet" - mondta Ági, aki saját bevallása szerint gyerekkora óta önbizalomhiányban szenved. "Nagyon-nagy mellekkel áldott meg a teremtő, ami nem csak, hogy kényelmetlen, de zavaró is volt a fiúk érdeklődése miatt", mondta a szőke celeb. "Az első komoly szakításom után nagyon összecsúsztam, egy hónap alatt 12 kilót fogytam, a mellemből is, és utána jöttek a nagy gondok, elveszítette a feszességét a mellem. A nőiességemet sem éreztem már, így is folyamatosan kisebbségi komplexusom van, de akkor végképp. Az intim kapcsolat csak teljes sötétségben zajlott."

A felvetést, hogy a mellplasztikát végeztetett nők hajlamosabbak lennének az öngyilkosságra, VV Ági képtelenségnek tartja. Szerinte, ha egy nő nem kedvel valamit a testén, és valaki felajánlja a korrekció lehetőségét, az olyan, mintha "egy király teljesítené a kívánságát, mint a mesében." Ő az állandó kisebbségi érzésével sosem fordult pszichológushoz, és a júliusi öngyilkossági kísérlete oka "pusztán magánéleti probléma volt". Ágica meg van róla győződve, hogy inkább azok a nők lesznek öngyilkosok, akik minden reggel keserűen néznek a tükörbe.

Ön vágyik rá?
Megoldás lehet a kisebbségi érzésre egy plasztikai műtét, esetleg ön már túl is van rajta? Vagy fogadjuk el magunkat olyannak, amilyenek vagyunk? Ossza meg velünk a véleményét!