Veszélyes üzemet tart Kelemen Anna a lakásán?

2008.01.17. 12:20
Az újabb eltűnési korszakát élő szőke celeb nem működik együtt a hivatalos szakértőkkel, akik nem tudják megállapítani: a harapós Zeusz veszélyes ebnek minősül-e. Ami polgári jogi értelemben azt is jelentené, hogy a kutya vadállat és veszélyes üzem egyszerre.

Már hivatalos előállítással is fenyegették Kelemen Annát, és végül csak így volt hajlandó megmutatni a szakértőknek a kutyáját - írta a Blikk. A szakértők azonban nem jutottak dűlőre Zeusszal, így továbbra sem tudtak állást foglalni a kérdésben: a kutya veszélyesnek minősül-e.

A szőke celeb ellen büntetőeljárás folyik, és legrosszabb esetben több évre is börtönbe kerülhet, amiért tavaly október elején Zeusz megharapott egy idős asszonyt.

A vadállat átváltozik veszélyes üzemmé

A nyomozással párhuzamosan a rendőrség kezdeményezésére az állatvédelmi hatóság is eljárást indított. Zeusz veszélyes ebbé minősítésének nem kevesebb a tétje: a kutyát vadállattá minősíthetik.

Ez azt jelenti: ha a kutya kárt okoz, akkor Zeusz után a gazdája, tehát Kelemen Anna úgy tartozik felelősséggel, mintha vadállatot tartana. A törvény a veszélyes állattá nyilvánított eb tartására szigorú követelményeket ír elő. Egyebek mellett a kutya gazdájának úgynevezett erkölcsi bizonyítvánnyal is rendelkeznie kell.

Jogi szakértők arra hívták fel a Velvet figyelmét, hogy a törvény értelmében a veszélyessé nyilvánított kutya nem pusztán vadállatnak, hanem - bármilyen furcsán hangzik is - veszélyes üzemnek is minősül.

A veszélyes ebbé nyilvánított állat fokozottan veszélyes a környezetére, így az általa okozott kárért gazdája a saját vétkességére tekintet nélkül felel.

Ha az idős asszonyt megharapó Zeusz megkapná ezt a minősítést, akkor jogi értelemben - a kárfelelősség tekintetében - ugyanaz lenne a jogi helyzete, mint, mondjuk, egy autónak vagy a paksi atomerőműnek.

Hadsereg, atomerőmű és Zeusz, a kutya

A közúti közlekedésben résztvevő autó vagy a paksi atomerőmű ugyanúgy veszélyes üzemnek minősül, mint például a MÁV vagy a honvédség. És ez a sors vár Zeuszra, ha a bulvárlap által említett szakértőknek ismét sikerül becserkésznie a kutyát, és esetleg azt állapítanák meg, hogy a kutyát meg kell rendszabályozni.

"A nagyon erős arcorri rész, a széles, erős koponya és a kifejezett, fejlett rágóizmok mind azok a jegyek, amelyek a harci kutya keveredést egyértelműen mutatják" - nyilatkozta korábban a Blikknek egy szakértő.

A lap emlékeztett arra, hogy nem pusztán Zeusz, hanem Kelemen Anna felkutatása is nehézségekbe ütközik. A Blikk azt írja, hogy a szőke híresség ügyvédje, Magyar György nemrég arra panaszkodott, hogy amíg Kelemen Anna drogügyében sikeresen együtt tudtak működni, addig a kutyatámadás miatt indított büntetőeljárásban ez már korántsincs így.

Kelemen Anna egyetlenegy hivatalos papírt sem adott át, ráadásul jó ideje Magyar György sem tudja elérni a szőkeséget - olvasható a Blikkben.