Noha rendkívül finom és egészséges is, orrfacsaró szaga miatt egyes éttermekből is kitiltották, de a tömegközlekedési eszközökre sem lehet felszállni a duriánnal. Alább a kétes dicsőséggel büszkélkedő gyümölcsről talál érdekességeket.

A tüskés bűzbombának és a gyümölcsök királyának is becézett durián Ázsiából származik, ahol a legősibb afrodiziákumként tartják számon. Megtalálható Indonéziában, a Maláj-félszigeten, Indiában, Srí Lankán és Thaiföldön is, de Afrika keleti részén, Dél-Amerikában és Közép-Amerikában is termesztik. Nem csupán szaga, a külleme is különös: héja vastag, kemény és tüskés, húsa – fajtától függően – lehet citrom- és narancssárga is. Terebélyes, örökzöld fákon, pontosabban Durio fafajtákon terem, rothadó, taszító bűzt azonban csak akkor áraszt, ha teljesen megérett. Azok a gyümölcsök, amelyek jól meg vannak réve, 30 centi hosszúságúak és 15 centi átmérőjűek is lehetnek. Súlyuk 1-6 kiló között változik.

A beszámolók szerint a gyümölcs ízét nem befolyásolja a szag: állítólag a vaníliához hasonlít.

via GIPHY

A népi gyógyászatban nem csupán a gyümölcshúst, hanem szinte az egész növényt felhasználják: készíthető belőle mártás, fűszer, sütemény és befőtt. Egykor a sárgaság ellen is alkalmazták, de ismert erős láz- és fejfájáscsillapító hatásáról. Sokan a rák ellenszereként emlegetik, ám ez utóbbi tulajdonságát sosem sikerült bizonyítani. A durián magas fehérjetartalommal rendelkezik, vitalizáló hatása miatt rengeteg sportital alapanyagául szolgál, valamint rengeteg benne az omega-3-zsírsav is. Egyetlen termés 23 grammnyi növényi rostot tartalmaz, mely kielégíti a teljes napi szükségletet. Bővelkedik C-, B2-, B3-, és B6-vitaminban,, káliumban, folsavban és magnéziummal. Egyes kutatások szerint potencianövelőnek is kiváló, de a depresszió ellen is hatásosnak bizonyul a bűzös gyümölcs fogyasztása. A vércukorszintet is szabályozza, valamint ellazítja az idegeket és az izmokat. 

Noha kellemetlen szaga miatt sok szálloda és étterem kínálatából száműzték, valamint a tömegközlekedési eszközökről is kitiltották, Délkelet-Ázsiában mégis a durián az egyik legértékesebb gyümölcs. A legtöbb légi és hajózási társaság is tiltólistára tette.

via GIPHY

Miért olyan büdös?

A néhai szakácslegenda, Anthony Bourdain korábban úgy fogalmazott: duriánt enni olyan, mintha az ember a halott nagymamájával csókolózna. Egyes források szerint a gyümölcs orrfacsaró bűzéért a kén-hidrogén (H2S) a felelős, más portálok szerint a jellegzetes szagot a gyümölcsben található, etionin nevű ritka aminosav okozza. Célja, hogy felkeltse az állatok figyelmét, melyek azzal, hogy megeszik, biztosítják a gyümölcs szaporítását. 

A szag annál elviselhetőbb, minél frissebben fogyasztjuk a gyümölcsöt, amely a héj eltávolítása után úgy viselkedik, akár egy időzített bomba. Hő hatására csak romlik a helyzet – ez az oka annak, hogy azokban az országokban, ahol a durián nagy népszerűségnek örvend, szigorú tiltásokhoz van kötve annak szállítása és fogyasztása is. Szingapúrban például a gyorsvasutakon, repülőjáratokon, de aközépületekből is ki van tiltva. A  Nosalty  beszámolója szerint egyes városokban több helyen engedélyezett dohányozni, mint duriánt enni.

Így reagáltak az emberek a szagára

A BuzzFeed korábban egy videót is készített, melyben néhány amerikai fiatal vállalkozik arra, hogy megkóstolja a duriánt. 

(Dívány, Érdekes világ, Nosalty, Agrároldal)

(Borítókép: duriánok. Illusztráció: Getty Images)