A zamatos, lédús és hideg görög- és sárgadinnye sokunk kedvence nyáron. Kedvelt frissítővé és szomjoltóvá 85-90 százalékos víztartalmuk teszi őket, jól hidratálják szervezetünket. Sokan el sem tudják képzelni a nyári hónapokat nélkülük, nagy meglepetésre pedig a világ legdrágább gyümölcse is egy dinnye fajta.

Pontosabban a Yubari King nevű sárgadinnye,

amelyet kizárólag üvegházban, vulkanikus hamus talajban termesztenek, majd kézzel, ollóval szüretelik. Az elfogyasztásával legfeljebb 2-3 napot lehet várni a leszedését követően.

Ezt a gyümölcsöt két másik sárgadinnyefajta keresztezésével kísérletezték ki Japánban a Sapporóhoz közeli Yübari városában. Különlegesen édes, tökéletesen gömbölyű, sima héjú és kiváló minőségű, éppen ezért az árát is rendesen megkérik:

2008-ban 2,5 millió jent (6,5 millió forintot) kértek el két ilyen sárgadinnyéért, 2019-ben egy tokiói cég, a Pokka Sapporo Food pedig már 5 millió jent (13 millió forintot) fizetett két Yubari Kingért.

A gyümölcs roppant nagy kultusznak örvend: édességfokát 4 szinten osztályozzák, és kiselejtezik azokat, amelyek nem eléggé, vagy túl édesek. A dinnyét a buddhista hagyományú Éhes Szellem Fesztiválon párban illik ajándékozni; az ünneplő tömeg ekkor lámpásokat lebegtet a folyón, ezzel szimbolizálva az ősök halálból való visszatérését.

A sárgadinnye egyébként igazi C-vitamin-bomba, ezen felül rengeteg A- és B-vitamin-komplexet tartalmaz – előbbi egyebek mellett a haj és a köröm szépségéért felelős, utóbbi az idegrendszer és az agy működésére van kedvező hatással. A benne lévő kálium vízhajtó hatása révén segít a szervezetnek megszabadulni a salakanyagoktól. Ez nem csupán a fogyást segíti elő, de az elhízás megelőzésében is fontos szerepet játszik.

(nlc.hu, Hamu és Gyémánt)