Hiába rendkívül egészséges és vitaminokban gazdag, kissé savanykás és fanyar íze miatt a fekete ribizli nem olyan népszerű gyümölcs, mint a málna vagy az áfonya. Fogyasztása mellett azonban több érv is szól, főleg, hogy olyan hatóanyagokban dúskál, amelyek más gyümölcsökben kisebb mértékben, vagy egyáltalán nem találhatóak meg.

Míg Magyarországon kevésbé kedvelik, addig az Egyesült Államokban például nyáron rengetegen fogyasztják a fekete ribizlit. Ez az egyik legmagasabb C-vitamin tartalmú gyümölcs, de többek között baktériumölő, gyulladáscsökkentő, öregedést lassító és immunerősítő hatással is rendelkezik. Jó hír, hogy ha van belőle otthon egy kicsi, akkor még a legelviselhetetlenebb fájdalom idején sem kell rögtön gyógyszer után nyúlni, mert ez a bogyós gyümölcs is enyhülést hozhat.

Ősidők óta alkalmazzák a gyógyászatban, mivel jótékony hatást gyakorol a szív és érrendszeri megbetegedésekre, a vérnyomás szabályozására, megfázásra, köhögésre és torokgyulladásra.

Vese- és hólyagbántalmak, vesehomok, reuma, köszvény, bőrbetegségek és krónikus hasmenés hatékony ellenszereként is szokták használni. Mivel erős gyulladáscsökkentő hatású, fogyasztását akut és krónikus allergiára, valamint ízületi gyulladásra is ajánlják.

A fekete ribizli a gyulladáscsökkentő hatását a benne lévő antociánnak köszönheti, amely egyben színt is ad neki. Antioxidáns-tartalma kiemelkedő, valamint jelentős mértékben tartalmaz A-, B5-, B6-, B1-vitamint, kalciumot, foszfort és magnéziumot is, illetve fogyasztása vashiánnyal küzdőknek is ajánlott. Magas pektintartalma miatt segíti a bélflóra egészséges alakulását, illetve enyhíti az emésztési problémákat is.

Száz évvel ezelőtt azonban másképpen vélekedtek róla, 

a 20. század első felében a „tiltott gyümölcs” nevet kapta az Egyesült Államokban.

Azért nevezték így, mert egy olyan gomba tud megtelepedni rajta, amely komoly veszélyt jelent a bútoripar számára fontos fenyőfélékre. Telepítését az 1960-as évekig tiltották. 

Friss kutatások szerint a reumás elváltozásokat és ízületi gyulladásokat (arthritis) a benne lévő jelentős mennyiségű gamma-linolénsav (GLA) miatt képes enyhíteni. Bizonyos mértékig a fájdalomcsillapító gyógyszereket is ki tudja váltani.

Az Arthritis Foundation nevű szervezet tanulmányából kiderül, hogy a GLA-val kezelt betegek kevesebb fájdalomra panaszkodtak, miközben jobban tudták mozgatni végtagjaikat. Noha ezek a kutatások még kezdetlegesek, nagy reményt fűznek hozzájuk, hiszen mintegy 80 millió embernek hozhatnak megkönnyebbülést – írja a Ready Nutrition beszámolója nyomán a vince.hu