Bár sokan már most is csóválják a fejüket a pult előtt állva, amikor meglátják, hogy egy-egy termék mennyibe kerül, a szakértők szerint aznban még mindig nem értük el az infláció csúcsát.

Az ATV Híradójának stábja ebben a hónapban is felmérte az élelmiszerárak alakulását. Mint azt kiemelik, az alma kilója száz forinttal, a paradicsom kétszázzal drágult egy hónap alatt, de a csigatészta, a margarin és a tejföl is többe kerül. A Mezőgazdasági Termelők Országos Szövetsége szerint azonban ez még nem az élelmiszerinfláció csúcsa. 

Egyes élelmiszerek akár havi 20 százalékkal is tovább emelkedhetnek – írja az ATV nyomán a Házi Patika.

„Elsősorban a hús és a húskészítmények esetében kell további növekedésre számítani.

A magyar sertés felvásárlási ára ugyanis a német árhoz kötött, ahol az elmúlt időszakban 20 százalékkal emelkedtek az árak” – fogalmazott az ATV riportjában Máhr András, a Mezőgazdasági Termelők Országos Szövetségének főtitkár-helyettese.

Vannak olyan húsfélék is, amelyek tényleg a megfizethetetlen kategóriába tartoznak.

Ez az 5 legdrágább hús a világon

5. Ayam Cemani fekete csirke

Az Indonéziában tenyésztett Ayam Cemani fekete csirke nagyon ritka, mivel nehezen szaporítható. A tyúk évente nagyjából 80 tojást rak, ám ennek kevesebb, mint a fele kel ki. Egy csirkét, melyet húsa színe tesz egyedivé és drágává, mintegy 180 euróért (körülbelül 72 300 forintért) lehet venni, Európában azonban akár 500 eurót (körülbelül 200 ezer forintot) is adnak érte. Malajziában ugyanakkor éppen annyiba kerül, mint egy közönséges baromfi.

4. Szárított ibériai sonka

Egy korábbi összeállítás szerint a Spanyolországban készített Jamón Ibérico a világ egyik legdrágább sonkája, melyből egy kilóért akár 340 eurót (körülbelül 136 ezer forintot) is elkérhetnek. Ezt a hús az teszi különlegessé, hogy a sertéseket kizárólag makkal etetik és óriási területen legelhetnek. 

3. Japán Wagyu steak

A japán szarvasmarha, a Wagyu a világ legdrágább marhahúsát adó fajta. Eredetileg igavonásra tenyésztették ki, lassan érő típus, amely dús füvű legelőkön él Japánban, és speciális, gabonából, répából, burgonyából és csírából álló takarmányt kap. Hormonkezelést, antobiotikumokat egyáltalán nem használnak, viszont a fajtiszta Wagyu marhákat 

sörrel itatják, masszírozzák őket és klasszikus zenét játszanak nekik.

A hús kivételes ízét a már-már túlzásnak tűnő márványozottság adja. Egy kiló ebből a vajpuha húsból 400 euróba (körülbelül 160 ezer forintba) kerül.

2. Eduardo Donato sonkája

Azoknak a sertéseknek a combja, amelyeket d dél-spanyolországi, Cortegana nevű faluban tevékenykedő Eduardo Donatónál nevelnek, körülbelül 4100 euróba (több mint 1,6 millió forintba) kerülnek az üzletekben. Donato évente mindössze 80 darab sonkának való sertéscombot termel. Minden állatnál nagyjából három évet kell várni, míg kellően „érettek” lesznek, ám arra nincs garancia, hogy megfelelő húst lehet előállítani a lábakból.

1. Alexandre Polmard marhahúsok

A legdrágább húsokat a világon Alexandre Polmard francia hentes készíti egy olyan speciális eljárással, amelyet még a férfi apja és nagyapja fejlesztett ki a '90-es években. Ennek során -43 fokon, 120 kilométeres sebességgel keringő levegővel tartósítják a húst, úgy, hogy ettől kezdve gyakorlatilag bármeddig eltartható. Azoknak a húsoknak az értéke, amelyek ezzel az eljárással készülnek, az idő múlásával egyre csak nő. Egy 2000-es évjáratú, Blonde d'Aquitaine marha tarjája például 3 000 euróba (1,2 millió forintba) kerül. 

(Borítókép: élelmiszerek. Illusztráció: Getty Images)