Szomszédunk sportszövetsége azután reagált, hogy Csányi Sándor az MLSZ elnöke elmondta véleményét a Nagy-Magyarország jelképről.

Korábban beszámoltunk róla, hogy az UEFA nem nézi jó szemmel, hogy a magyar válogatott meccsein különböző molinókon, sálakon, pólókon és egyéb szurkolói kiegészítőkön megjelenik a Nagy-Magyarország térkép. 

Az UEFA határozata szerint a Nagy-Magyarország jelkép annak politikai üzenete miatt nem használható labdarúgó mérkőzéseken. Az Európai Labdarúgó Szövetség döntésének indoklásában a következő áll: az UEFA politikai tartalmú üzenetnek nyilvánította a történelmi Nagy-Magyarország térképét, amelynek szerinte nincsen helye a labdarúgó mérkőzéseken. 

A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, Csányi Sándor nemrég adott interjút az M4-nek, amelyben erről a témáról is szó esett:

„Ha az MLSZ szervez egy bajnokságot, a csapatoknak el kell fogadniuk a kiírás feltételeit. Ugyanez a helyzet nemzetközi szinten is. Ha mi akarunk játszani az Eb-selejtezőkön, a Nemzetek Ligájában, vagy akár a Bajnokok Ligájában és az Európa-ligában, akkor el kell fogadnunk a kiírás feltételeit. Az UEFA kiírása szerint pedig olyan transzparenseket nem lehet kitenni, amelyek rasszisták vagy politikai üzenetet hordoznak.

Az a kérdés, hogy a Nagy-Magyarország jelkép hordoz-e politikai üzenetet. Szerintünk nem”

– mondta a sportvezető, aki egyben az UEFA alelnöke is, akivel a Román Labdarúgó Szövetség nem ért egyet, ezt pedig állásfoglalásukban jelezték is:

„A FRF sem most, sem a jövőben nem fogadja el ezt, és álláspontját a FIFA és az UEFA előtt is ismerteti, ha ez a vita eljut a két nemzetközi fórum asztalára, ugyanúgy, ahogy bizonyára a régiónk többi szövetsége is teszi majd. A revizionizmus nem elfogadott a futballban, és az UEFA határozottan elítéli a politikai, ideológiai, vallási vagy sértő jellegű provokatív üzeneteket, amelyek kategorikusan tiltottak a stadionokban” – írták.

Az árpádsávos zászló ott van a Parlamentben Magyarország történelmi zászlói között, amely évszázadokon át Magyarország hivatalos zászlója volt.

Valóban volt egy rövid időszak a magyar történelemben, amikor a fasizmust, a rasszizmust testesítette meg, annak jelképévé tették. De azt gondolom, egy rövidebb időszak egy sokkal hosszabb időszakot nem írhatna felül” – árulta el a magyar szövetség álláspontját Csányi.

A Román Labdarúgó Szövetség jelezte: a szomszédos országok részéről ugyanerre az álláspontra számít. 

(Borítókép: Magyar szurkolók a Puskás Arénában. Fotó: NurPhoto/Getty)