Közeledik az Oscar-díjátadó gála. Az idei jelölteket már január 24-én bejelentették, azóta izgulunk, hogy vajon kik kapják az idei év elismeréseit. Március 13-án, magyar idő szerint a hajnali órákban adják majd át a kultikus szobrocskákat, a vörös szőnyeges bevonulást és az eseményt pedig élőben közvetíti a Disney+. Ennek apropóján tekintünk vissza az Oscar-díj történelmére és érdekességeire. Tudta például, hogy a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémiát már a '20-as évek végén megalapították, hogy elismerhessék a filmgyártás kiemelkedő alakjait és produkcióit?

A lovag, a filmtekercs és a kard

Cedric Gibbons, az ír-amerikai művészeti igazgató volt az, aki kitalálta a filmtekercs előtt álló, kardot markoló lovag alakját, vagyis a közismert szobrot. A filmtekercs öt karikája az Akadémia díjainak eredeti kategóriáit, vagyis a színészeket, a rendezőket, a producereket, a technikusokat és az írókat jelképezte. A kard az iparág jólétének és fejlődésének védelmét szimbolizálta. 1928 elején George Stanley szobrász alkotta meg a terv háromdimenziós változatát. A szobor eredeti kialakítása nem, a talapzat mérete viszont változott: a jelenlegi szabványt 1945-ben fogadták el.

via GIPHY

Ellopott szobrok

Az 1929-ben, a hollywoodi Roosevelt Hotel Blossom Roomjában rendezett első díjátadó óta több mint 3 ezer darabot adtak át a 24 karátos arannyal bevont szoborból. A díjak minden év januárjában készülnek el New Yorkban, itt öntik ki azokat bronzból és vonják be a már említett arany bevonattal. 2000-ben történt az első és ezidáig utolsó olyan eset, amikor mindössze néhány héttel az esemény időpontja előtt ellopták a szobrokat a szárazföldi fuvarozó rakodó dokkjából. Nagyjából egy héttel később meg is találták a szobrokat, így bár szerencsés volt a végkifejlet, az akadémia azóta minden évben plusz egy ceremóniára elég szobrocskát tart készleten.

Oscar, a nagybácsi

Az Oscar-díj eredeti neve valójában Academy Award of Merit. Bár a becenév története nem teljesen tisztázott, úgy tartják, hogy az Akadémia egykori könyvtárosának, majd későbbi ügyvezető igazgatójának, Margaret Herricknek feltűnt, hogy a szobor Oscar bácsikájára hasonlít. Amint ez kiderült, kollégái elkezdték így hívni a szobrot, a hatodik díjátadón pedig Sidney Skolsky, hollywoodi rovatvezető is már a becenevet használta. Végül 1939-ben a díj hivatalos elnevezését is Oscarra változtatták.

A 95. Oscar-díjátadó

Az első esemény óta eltelt közel száz évben voltak nagy meglepetések és csalódások. Számos rendkívüli filmet láthattunk már mind a jelöltek, mind a nyertesek között, mint például a mára klasszikussá vált A bolygó neve: Halál, a Francia kapcsolat, A muzsika hangja vagy a Holt költők társasága. Korábban pedig a Velvet is beszámolt azokról a magyar alkotásokról, amelyek elnyerték az Oscart. 

Ha már most szeretnénk ráhangolódni a ceremóniára, érdemes megnéznünk az idén jelölt filmeket, de az elmúlt évek győztesei közül is válogathatunk. Utóbbiak közül A segítség, a Három óriásplakát Ebbing határában és a West Side Story című filmek a Disney+ felületén is elérhetőek, ahol idén először a vörös szőnyeges bevonulást és a ceremóniát is élőben követhetik angol nyelven. Az eseményt pedig egy kis idő elteltével vissza is nézhetik a streamingszolgáltatón.

  • Vörös szőnyeges bevonulás közvetítésének kezdete hazai idő szerint: március 12., 23:30 
  • Élő ceremónia közvetítésének kezdete hazai idő szerint: március 13., 01:00 

(Borítókép: Will Smith átveszi az Oscar-díjat. Fotó: Getty Images)