A Magyarországra látogató külföldiek előszeretettel kóstolják hazánk ízeit, vagy visznek haza magukkal egy darabot a kultúránkból.

A hungarikumok a közös nemzeti örökségünk részei. A hungarikum olyan fogalom, amelynek az élményét tovább kell mentenünk a következő generációknak, meg kell ismertetnünk a világgal, hiszen a magyarságunk egy-egy központi motívumát ragadja meg. Nemrég mi is beszámoltunk róla, hogy a a Hungarikum Bizottság döntésének értelmében a lángos és a székelykapu is felkerült a hungarikumok közé. Ennek apropóján íme néhány hungarikum, amelyeket a turisták előszeretettel kóstolnak vagy visznek haza magukkal hazánkból!

Gulyásleves

A gulyás az egyik legnépszerűbb magyar étel, amelyet világszerte ismernek. Írásos dokumentumban először gróf Johann Centurius Hoffmannsegg szászországi utazó 1794-ben említi a paprikás ételt, mint magyar nemzeti eledelt. A magyarságra jellemző gasztronómiai folklór világából érkező gulyásleves 2017 óta hungarikum.

Tokaji Aszú

Tokaj a világon egyedülálló mikroklímával és talaj adottságokkal rendelkezik, ami kimondottan kedvez az aszú képződésnek, ennek révén a XVI. századra visszanyúló hagyománya van az aszú borok készítésének. Tokaj Borvidékként 1737 óta élvez védettséget, amikor is egy királyi rendelet – a világon elsőként – zárt borvidékké nyilvánította a területet. 2013 óta hungarikum. 

Makói hagyma

A makói hagyma kiváló minőségét a többrétegű, jól záródó nyakrészű, erős héjazat biztosítja, amely a jó eltarthatóságnak is feltétele. Márpedig egy hagyma hetek múlva is legyen olyan friss, mint amikor a fölből kihúzták! A makói hagyma története úgy kezdődött, hogy a helyiek szükségmegoldásból csak erre a térségre jellemző fajtát fejlesztettek ki. 

Magyar akácméz

Az akácerdők területe több mint 460 ezer hektárra tehető hazánkban, ami Magyarország összes erdőterületének közel 25 százalékát teszi ki, ezzel a legnagyobb területfoglalású fafajunk. Európa akácerdőinek több mint a fele hazánkban található. A Magyarországon termelt akácméz különleges minősége világhírű, ezért hazánkat a világ legnagyobb méztermelő országai között tartják számon.

Pálinka

A pálinka társadalmunk legősibb itala, amelyet a világ minden táján fogyasztanak. Az Európai Uniós jogszabályoknak megfelelően a pálinka szót csak Magyarország és négy osztrák tartomány használhatja. A pálinka készítéséhez kizárólag Magyarországon termett és termelt nemes és vadgyümölcs, szőlőtörköly és aszú törköly használható fel.

Unicum keserűlikőr

Talán sokan nem tudják, de az Unicum is magyar találmány. Az italt 1790-ben alkotta meg II. József császár és magyar király udvari orvosa, a Zwack-család egyik őse. Dr. Zwack a gyomorbántalmakkal küzdő uralkodót egyik nap egy saját készítésű, különleges gyógynövényekből készült itallal kínálta. A király az első korty után így kiáltott fel:

Das ist ein unicum!

,avagy „ez egy egyedi különlegesség”. Ezzel pedig nevet is adott az italnak, és az Unicum elindult világhódító útjára.

Herendi porcelán

A Herendi porcelán 2013 óta hungarikum. Magyarország imázsának és arculatának meghatározó eleme az 1826 óta létező vállalkozás. A Herendi porcelánban tetten érhető értékek a generációkon átívelő szaktudás, a manufakturális porcelánkészítés hagyományai, a porcelánfestékek titkos receptúrája, a kiváló minőségre és folyamatos megújulásra törekvés, illetve az egyediség. Egy Herendi termék árban sem olcsó mulatság, korábban itt írtunk róla, hogy mekkora értékű volt a Max Verstappen által összetört darab. 

Kimutatások szerint egyébként az országból leggyakrabban kivitt hungarikum a méz, a tokaji aszú és a pálinka. 

(Borítókép: Gulyásleves. Illusztráció: Westend61/Getty)