Sokat spórolhat, ha utazása előtt megtekinti a leggyakoribb hibákat és a szakértők és volt légiutas-kísérők tanácsaira hallgatva elkerüli őket.

Palackozott víz

Mindenki számára ismert, hogy folyadékot nem lehet átvinni (vagyis csak nagyon kis mennyiségben) a repülőtéri biztonsági ellenőrzésen, így a legtöbben bent vásárolnak maguknak palackozott vizet, jóval drágábban, mint amennyiért általában hozzájuthat.

Azonban azzal már kevesebben vannak tisztában, hogy üres palackot átvihetünk az ellenőrzésen és a legtöbb repülőtér tele van ingyenes ivókutakkal, ahol könnyedén feltölthetjük üres palackunkat. Amennyiben már a repülőgépen fogynánk ki a folyadékból, abban az esetben pedig megkérhetjük a légiutas-kísérőket, hogy töltsék fel nekünk palackunkat vízzel.

Vámmentes boltok

A repülőterek vámmentes zónájában sokan előszeretettel vásárolnak. A legtöbben azt gondolják, hogy hozzájuthatnak Magyarországon nem beszerezhető termékeket, ráadásul vámmentesen, így tehát olcsóbban.

A nagy kedvezményeiről híres duty free részleg árengedményei gyakran egyáltalán nem kedvezőek és sokkal jobb árakkal találkozhatunk az interneten, még akkor is, ha hozzáadjuk a vám költségét.

Business osztály

Sokan plusz pénzt fizetnek azért, hogy business osztályon utazhassanak, pedig vannak módszerek, amivel ingyen, vagy kedvezményesen juthatunk hozzá a jobb helyekhez, akkor, ha csak közvetlenül az utazás előtt, a helyszínen kérjük a váltást.

Ennek az az oka, hogy előfordulhat, hogy a gép business osztálya üres, vagy rendelkezik még több hellyel, ami miatt hatalmas kedvezményekkel válthatunk magasabb osztályú jegyre. Sőt némelyik légitársaságnál vannak hűségprogramok is, amik segítségével, akár teljesen ingyen is hozzájuthatunk a business osztályhoz, ha egy kevésbé zsúfolt járattal utazunk.

Reptéri pénzváltás

Gyakran találkozhatunk hosszú, kígyózó sorokkal a reptereken a pénzváltók előtt, ami miatt azt gondolhatjuk, hogy jó áron váltják át a pénzünket, de a valóságban ezek a pénzváltók drágán árulják valutáikat.

Érdemes már az utazás előtt átváltani a pénzünket egy városi pénzváltóban, ugyanis azok sokkal stabilabb árfolyamokkal dolgoznak, de akár még az utazásunk célállomásán is olcsóbban vásárolhatunk valutát, mint a repülőtereken.

Repülőgépi étel

Elterjedt az a tévhit, hogy nem szabad élelmiszert vinni a repülőgép fedélzetére, így a legtöbben az utazásközben vásárolják meg ennivalóikat, amiknek árai rendszerint irreálisan magasak.

A valóságban azonban a biztonsági ellenőrzésen csak folyadékot nem szabad átvinni, az ennivalókkal semmi probléma sincs, vagyis szendvicseket, gyümölcsöket és egyéb más teljesen szilárd ételeket előre bekészíthetünk az útra.

(Borítókép: Férfi egy repülőtéren. Fotó: GettyImages)