A Ryanair vezérigazgatója, Michael O'Leary elmondta, hogy nem érkeznek meg hozzájuk időben a megrendelt új repülőgépek. Ebből kifolyólag a Boeing biztonsági problémái kihatással lesznek a repülőjegy árakra és a járatok sűrűségére is.

Az elmúlt időszakban biztonsági problémák merültek fel az amerikai repülőgép gyártó, a Boeing háza táján, így várhatóan nem fogja tudni időben leszállítani a tőle megrendelt repülőgépeket. Ez érinti a Ryanairt is, ugyanis a fapados légitársaság ötven Boeing Max 737-8200-as gépet kért a gyártótól.

A Ryanair vezérigazgatója, Michael O'Leary a The Guardian kérdésére elmondta, hogy az új gépek hiánya problémát fog okozni, ami miatt járatritkításra kényszerülnek majd a legforgalmasabb útvonalaikon.

A 2024-es nyári menetrendünk az 50 repülőgép beszerzésén alapult.

Ha március végéig csak 40-45 gépet kapunk, akkor lehet, hogy be kell jelentenünk néhány menetrendcsökkentést, főleg a nagy napi járatszámú útvonalakon” – fogalmazott a vezérigazgató.

Michael O'Leary a repülőgéphiány miatt áremelkedésről is beszélt. Kifejtette, hogy az átlagos viteldíjaik 2023 nyarán tizenhét százalékkal emelkedtek, idén viszont a problémák ellenére sem kell ilyen magas áremelkedéssel számolni a fapados légitársaságnál.

5-10 százalékos viteldíj-emelkedéssel számolunk

– jelentette ki Michael O'Leary, aki hozzátette, hogy a számukra is gondot okozó hiány ellenére ők is megállapodtak az amerikai Szövetségi Légügyi Hatósággal a Boeing gyártási ütemének korlátozásáról, amíg a közelmúltbeli problémák megoldódnak.

(The Guardian)

(Borítókép: Ryanair repülőgép. Fotó: Getty Images)