Több ezer magyar csak négyévente ünnepelheti valódi születésnapját, de ennek ellenére nagyobb az esély arra, hogy valaki 11 lábujjal születik, mint arra, hogy február 29-én lássa meg a napvilágot. A mai különleges nap alkalmából összeszedtünk 5+1 érdekességet a szökőévekről.

1. Nem mindig négyévente van szökőév

Az első szökőév bevezetése Caius Julius Ceasar nevéhez köthető. A római császár által bevezetett rendszerben még minden néggyel osztható év szökőévnek számított. Az uralkodó és mtematikusai, valamint csillagászai azonban, ha nem is sokat, de tévedtek, ugyanis a Föld 365,242189 nap alatt, azaz nagyjából 365 nap, 5 óra, 48 perc és 45 másodperc alatt kerüli meg a napot, ezzel szemben a rómaiak azt gondolták, hogy egy év 365,25 nap hosszú, tehát durván 11 percet tévedtek. Ez azt jelenti, hogy a négyévenkénti szökőnapnak csak 82980 másodpercből, azaz nagyjából csak 23 órából kellene állnia, ha minden negyedik évben megtartanánk azt.

A matematikai pontatlanságot XIII. Gergely pápa korrigálta, aki matematikusok segítségével meghatározta, hogy a százzal osztható számokat, ki kellett venni a szökőévek közül, viszont a négyszázzal osztható évek maradhatnak hosszabbak. Így lehetséges az, hogy 2000 szökőév volt, de 2100 nem lesz az.

2. Elképesztően kicsi az esélye annak, hogy valaki szökőnapon szülessen

24.hu összegyűjtötte, hogy 1970 és 2020 között melyik napokon született a legtöbb magyar. A gyűjtésből az is kiderült, hogy a vizsgált 50 évben 4037 magyar született február 29-én, így ők azok, akik csak négyévente tarthatják meg a valódi születésnapjukat.

Az a néhány ezer magyar, aki február 29-én született elképesztően különlegesnek mondhatja magát, ugyanis 0,068 százalék az esélye annak, hogy valaki pont ezen a napon lásson napvilágot. Összehasonlításként ennél még az is gyakrabban fordul elő, hogy valaki 11 ujjal vagy plusz lábujjal születik, ugyanis ennek 0,199 százalék az esélye.

3. A legkülönlegesebb életút

Az előbb ismertettük, hogy nagyon kevés az esélye annak, hogy valaki február 29-én szülessen és hasonlóan alacsony az ezen a napon elhalálozók száma is, tehát szinte a nullával egyenlő annak az esélye, hogy valaki február 29-én szülessen és haljon is meg. Mégis van a történelemben egy ember, akivel ez megtörtént, aki ráadásul egy ország elnöke is volt.

Tasmánia egykori elnöke, James Milne Wilson a World Heritage Encyclopedia szerint 1812. február 29-én született meg, majd 68 évvel később – a „17. születésnapján” –, 1880. február 29-én halt meg.

4. Csak a svédeknél, a szovjeteknél és a hobbitoknál találkozhatunk február 30-ával

Svédországban 1711-ben úgy döntöttek, hogy átállnak egy új típusú naptárra, így 1712-ben – ami néggyel osztható, tehát szökőév – hozzáadtak egy pótnapot a februárhoz, így az 30 napos lett. Ezután négyévente 30 napos volt a február az északi országban, egészen addig, amíg 1753-ban át nem álltak a Gergely-naptár használatára. A Szovjetunióban pedig 1929-ben alakították át a naptárat úgy, hogy minden hónap, így február is 30 napos legyen. A maradék 5 nap – szökőévekben 6 nap – pihenőnek számított, ami nem tartozott egyik hónaphoz sem. Ezt a rendszert azonban 3 évvel később elvetették és visszatértek a Gergely-naptárhoz.

J.R.R. Tolkien könyveiben ihletett meríthetett a szovjetektől, ugyanis az elképzelt univerzumában minden hónap 30 napból áll, így a február ottani megfelelője, a Solmath is 30 napos.

5. A világ legritkább magazinja

Létezik egy magazin, a La Bougie du Sapeur, ami csak négyévente jelenik meg, ugyanis mindig február 29-én adják ki. Tehát ha valaki éppen Franciaországban jár érdemes lecsapni egy példányra.

A magazin minden újságárusnál megtalálható és 4 euróba, azaz nagyjából 1500 forintba kerül, de a legnagyobb rajongó 100 euróért, tehát durván 40 ezer forintért egy életre előfizethet a lapra.

+1 Nem február 29-e a szökőnap

Julius Ceaser úgy határozott, hogy „a március kalendasa előtti 6. napot” kell megkettőzni a szökőévekben. Ez a nap pedig február 23-ra esik, amiből kifolyólag 24-e a szökőnap. Ez az oka annak, hogy a szökőévekben február 24-én nincsen névnap, mert a Mátyás nap az ilyen években egy nappal elcsúszik 25-re, ahogy az összes többi februári névnap 23-a utántól.

Önt melyik érdekesség lepte meg a leginkább?

(Borítókép: Naptár. Fotó: GettyImages)