Olaszországban csírájában folytanák el a vezetés közbeni telefonozást.

A mai világban egyre gyakoribb jelenség az utakon, hogy sokan a telefonjukkal foglalkoznak vezetés közben. Tipikus szituáció például, amikor valaki szerencsétlenül kóvályog előttünk: az egyik kezével vezet, a másikkal a mobilját tartja, a szemük pedig csak egy-egy kósza alkalommal téved az útra.

Ezen a roppant balesetveszélyes jelenségen kívánnak most változtatni az olaszok. Korábban azt tervezték, hogy a vezetői engedélyt bevonják 1-3 hónapra, ha a sofőrt két éven belül kétszer is mobilozáson kapják. Az egyre szaporodó esetek miatt azonban egy még szigorúbb törvényjavaslatról tárgyalnak jelenleg.

Ez alapján már az első jogsértésnél elveszik a jogosítványt, méghozzá 7-15 hónapra.

Ezen kívül bírság is járna a szabálytalan magatartásért. Első esetben 250-1000 euró (98 ezer - 393 ezer forint) lenne a büntetés, visszaesőknél azonban már 350-1400 euró (137 ezer - 550 ezer forint). Olaszországban nem példa nélküli a közlekedési jogszabályok felülvizsgálata az utóbb időben: nemrég a frissen jogosítványt szerzett fiatal vezetőkkel kapcsolatban hoztak szigorúbb előírásokat.

Az is megfigyelhető, hogy egész Európában egyre szigorúbb szabályokkal próbálnak fellépni az országok annak érdekében, hogy biztonságosabbak legyenek az európai utak és kevesebb halálos kimenetelű baleset történjen. 

(autoszektor)

(Borítókép: Vezetés közben telefonozó sofőr. Illusztráció: Peter Dazeley/Getty)