Nagyot emelkedett a parlagfű miatt kiszabott bírságok száma és összege is. Akár 5 millió forint büntetést is kiszabhatnak a hatóságok a parlagfű miatt.

Jelentősen emelkedett a parlagfű miatt kiszabott növényvédelmi bírságok száma és összege is 2023-ban a korábbi évekhez képest, különösen a belterületeken, ahol összesen 94 esetben szabtak ki büntetést.

Pénzcentrum szerint tavaly a legnagyobb belterületi büntetés 750 ezer forint volt, összesen 4 122 000 forintot fizettek be a parlagfüves belterületi ingatlanok tulajdonosai. Külterületen jóval jelentősebb összeget szedett be a hatóság, a legnagyobb bírás 3 750 000 forint volt, összesen pedig közel 95 millió forintot kellett befizetnie a szabálysértőknek.

Aki nem írtja ki saját területeiről a parlagfüvet, arra növényvédelmi bírságot szabnak ki, melynek összege 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet.

Idén egyelőre nem kell aggódnia a kerttel rendelkezőknek, ugyanis egy esetleges tavaszi lehűlés vagy a kevés csapadék még gátat vethet a parlagfű terjedésének, bár a szakemberek jelenleg arra számítanak, hogy a korai felmelegedés hatására a talaj hőmérséklete is hamar emelkedésnek indul, és ez beindítja a talajban lévő magok csírázását.

Azt fontos tudni, hogy a parlagfű elsősorban a frissen bolygatott területeken fordul elő, tehát a növények tömeges kelésére a mezőgazdasági területeken hamarosan beinduló agrotechnikai munkálatokat követően lehet számítani. A tömeges virágzásra pedig augusztusban számíthatnak az allergiások, de a védekezést a földhasználók még a virágbimbók kialakulása előtt, júniusban kötelesek elkezdeni.

(Pénzcentrum)

(Borítókép: Pénztárca. Fotó: GettyImages)