Bulgária és Románia már 2007 óta tagja az Európai Uniónak, de – várhatóan – csak idén fognak csatlakozni a schengeni övezethez, a szakértők szerint emiatt elszállhatnak a szállás- és az éttermi árak.

A román belügyminisztérium tavaly közölte, hogy megállapodást kötöttek Ausztria és Bulgária illetékes minisztériumaival Románia és Bulgária schengeni csatlakozásáról. Az egyesség a légi és a tengeri határokat érintette, 2024-ben pedig tárgyalásokat folytatnak majd a szárazföldi határok megszüntetéséről, illetve a pontos időpontról, amikor teljes lesz a csatlakozás.

A két ország légi és tengeri forgalomban pedig már áprilistól csatlakozik az övezethez, így március után megszűnne a határ- és vámellenőrzés a repülőtereken és a tengeri kikötőknél. A Pénzecentrum elemzése szerint sok szakértő találgatja, hogy Bulgária és Románia követi-e majd a schengeni térséghez nemrégiben csatlakozott Horvátország példáját, amelyet sokan bíráltak, mert belépése óta mindenütt megemelkedtek az árak.

Elaine Warren utazási szakértő csak reméli, hogy a csatlakozás nem jelent majd azonnali áremelkedést, hiszen az elriasztaná a potenciális turistákat. Úgy gondolja, hogy a népszerű helyeken csak szerény áremelkedés várható, míg a vidéki területeken és a fogyasztói árakban csökkenés tapasztalható majd.

A schengeni csatlakozás óriási lendületet adhat a romániai és bulgáriai turizmusnak, gazdaságaik jelentős új lehetőségekhez jutnak.

Izgalmas lesz látni, hogyan alakul majd a látogatottság és az üzleti élet mindkét országban az elkövetkező években” – fogalmazott a szakértő.

Robert Blaszczyk, az egyik globális fintech cég, a Conotoxia stratégiai ügyfelekért felelős részlegének vezetője szerint nem kell tartani az áremelkedéstől, legalábbis még idén semmiképpen sem. Úgy gondolja, hogy a schengeni övezethez való csatlakozás semleges hatással van az árakra az országokban, különösen az elején.

(Pénzcentrum)

(Borítókép: Nyaraló férfi. Fotó: GettyImages)