Luigi Brugnaro, az olasz város polgármester azt reméli, hogy ezzel távol tudják tartani azokat a turistákat, akik csak fényképezkedni jönnek és nem a város értékeire kíváncsiak.

Az idei tavasszal és nyáron több időszakban is, próbaidőre bevezetik a fizetős belépést Velence városában. Az első kísérleti jellegű időszak április 25-én kezdődik majd. Ebben az időszakban 5 eurós, azaz nagyjából 2000 forintos jegyek megváltása után léphetnek be a városba a turisták.

Az új rendszerről Luigi Brugnaro polgármester számolt be csütörtökön a külföldi tudósítóknak tartott, római sajtótájékoztatóján az MTI szerint.

Én sem Velencében lakom, és ha nem munka miatt megyek, hanem a feleségemmel, gyerekeimmel sétálni akarok egyet Velencében, akkor nekem is majd fizetnem kell, méghozzá előre

– fogalmazott a polgármester.

A belépőt minden 14 évnél idősebb, reggel fél kilenc és délután négy óra között a városba érkező látogatónak meg kell vennie, a nap többi órájában viszont ingyenes lesz a belépés. Akik jeggyel szeretnének bejutni a városba, azoknak a jegyeket előre le kell foglalniuk a több nyelvű regisztrációs oldalon.

A fizetős rendszer próbaideje így fog kinézni az idei tavasszal és nyáron:

  • április 25-30.
  • május 1-5.
  • május minden szombatja és vasárnapja
  • júniusban 8-tól minden hétvége
  • július 6-7.
  • július 13-14.

Akik a városban foglalnak szállást, azoknak is regisztrálniuk kell, viszont ők mentesülnek a napi jegy vásárlása alól, akárcsak a velencei lakosok, a Velencében születettek, még akkor is ha már nem ott élnek, valamint a fogyatékkal élők, a munkavégzés céljából belépők és a hatóságok munkatársai is.

Belépőkapuk nem lesznek, viszont a város rendfenntartó szerve ellenőrzi a regisztráció és a napijegy meglétét, a bliccelőket pedig 50 eurótól 300 euróig, azaz nagyjából 20 ezer forinttól közel 120 ezer forintig terjedő büntetéssel sújtják majd.

Bár a város nem vezet be létszámkorlátot, azt remélik, hogy a jegyrendszer segítségével visszaszorítják a látogatók számát.

„Védjük Velencét, és élhetőbbé akarjuk tenni. Nem akarjuk lezárni a várost, és lehetővé tesszük a belépők előre foglalását.

Talán ezzel sikerül elkerülnünk, hogy egyszerre több száz olasz vagy kínai csoport érkezzen

– magyarázta a polgármester, aki elárulta, hogy még nem vetette el annak lehetőségét, hogy később ünnepnapokon magasabb lehet a belépők ára.

A jegyekből számrazó bevételre azért is szüksége van a városnak, mert a következő tíz évre Velencének 150 millió eurós, vagyis körülbelül 58 milliárd forint állami támogatás áll rendelkezésére, holott a város fenntartása ennél jóval többe kerül, ugyanis a karbantartási munkák jelentős összeget emésztenek fel. A csatornákban látható cölöpöket például kétévente cserélni kell.

(Borítókép: Velence. Fotó: GettyImages)