Új bizonyítékkal állt elő egy pár a Loch Ness-i szörny létezését illetően: Parry és Hannah Malm egészen addig szkeptikusan álltak a legendás lény létezéséhez, amíg valamit filmre nem sikerült venniük.

Számos legendás karakter él az elménkben, akikben bár mind hittünk gyerekként, felnőve csak mesehősöket látunk bennük. Létezik azonban egy kivétel, amelynek létezését többen ma is bizonyítani próbálják. Ez nem más, mint a Loch Ness-i szörny, amelynek felkutatására időnként újabb és újabb csapatokat szerveznek. Legutóbb tavaly augusztusban indított egy minden korábbinál nagyobb és átfogóbb expedíciót a szörny felkutatására a skóciai Loch Ness Centre.

Habár azóta egy szakértői csapat a skóciai Ness-tó vizén végzett DNS-teszt során igazolta, hogy mindössze kétféle algafaj él a tóban, a fanatikusok kötik az ebet a karóhoz és állítják: igenis létezik a legendás szörny.

Parry és Hannah Malm párosa a szkeptikusok közé tartozott egészen április 4-ig, amikor is a tó környékén található Urquhart várához indultak a gyerekeikkel, a túra közben pedig egy hatalmas vízi lényre lettek figyelmesek.

„Shannon kiszúrt egy fel-alá bukó fekete állatfejet. Korábban teljesen szkeptikus voltam, de most már úgy gondolom, hogy biztosan van ott valami” – kezdte a Daily Starnak Parry Malm, aki fotókat és videót is készített arról, ahogy valami folyamatosan feljön a tó felszínére.

„Először azt hittem, hogy uszadékfa, de aztán lassan és biztosan elindult észak felé, a vár irányába. Úgy nézett ki, mint egy fej a hullámok felett. Nehéz volt szabad szemmel meghatározni” – magyarázta az édesapa. A felvételeit ide kattintva láthatja.

A család megfigyelése a Hivatalos Loch Ness-i szörny észlelések nyilvántartása (Official Loch Ness Monster Sightings Register) szerint az első idén, és összesen az 1 ezer 157. a sorban. Bár ezek közül korábban számos „bizonyíték” hiteltelenné vált, rendszeresen születnek újak, ahogy ezt Parry és Hannah Malm példája is mutatja. Mi több, a NASA nemrég közölte, hogy bekapcsolódik a szörny felkutatásába. Az amerikai űrügynökség május 30. és június 2. között a szaktudásával segíti a keresőcsapatok munkáját.

„Azt reméljük, hogy a NASA szakértői rendelkezhetnek valamilyen fejlett képalkotó technológiával a tó átvizsgálásához. Le kellene ülnünk velük tárgyalni arról, hogy hogyan tudnánk ezt a technológiát idehozni” – nyilatkozta Aimee Todd, a Loch Ness Centre marketingmenedzsere.

A Loch Ness-i szörnyről az első írásos beszámoló egy 6. századi Szent Kolumbán-életrajzban jelent meg, az első szervezett keresést pedig 90 éve indították a felkutatására. Sok állítólagos találkozásról azt mondják, hogy azokat a skót folklór ihlette, ám a legenda 20. századi széles körű elterjedése óta a mai napig izgatja az emberek fantáziáját.

(Borítókép: Az állítólagos Loch Ness-i szörnyről készült első fotó. Illusztráció: Getty Images)