Az elmúlt években nagy divatja van az egyeurós lakásprojekteknek, amivel a falvak próbálnak meg védekezni az elnéptelenedés ellen. Most egy franciaországi kis falu, Saint-Amand-Montrond is csatlakozott a kezdeményezéshez.

Az elmúlt években sok országban találkozhattunk egy euróért meghirdetett otthonokkal, sőt Horvátországban 50 forintért is találhattunk ingatlant néhány hónappal ezelőtt.

Most egy franciaországi kis falu, Saint-Amand-Montrond is csatlakozott a kezdeményezéshez és egy euróért kínál eladásra egy kétemeletes házat, amiben minden megtalálható, amire szükség van: a földszinten konyha, mosdó és nappali, az emeleten pedig két hálószoba, valamint egy fürdőszoba is található. Kertes házról van szó, így egy udvar és egy garázs is várja azt, aki beköltözik – derül ki a Drive beszámolójából.

Az Olaszországi projektekhez hasonlóan itt is komoly felújításokat kell végrehajtani az ingatlanon, ugyanis már 12 éve lakatlanul áll. A falu vezetősége szerint a felújítások várható költsége 128 ezer euróra, körülbelül 50 millió forintra tehető, azonban nem kell egyedül előteremtenie az új lakónak ezt az összeget.

François Blondieau polgármester a francia Ouest France lapnak azt mondta, hogy az új lakónak „jelentős felújítási támogatásokat” biztosítanak majd.

Az érdeklődőknek június 15-ig van lehetőségük lecsapni az ajánlatra, a házat pedig május 15-től tekinthetik majd meg személyesen, a végleges szerződést előreláthatólag 2025 januárjában kötheti majd meg a leendő vevő.

A faluban egyébként több középkori kastély és templom is található, sőt itt van egy Balnéor nevü fürdőközpont is.

(Dirve)

(Borítókép: Épület a vidéki Franciaországban. Fotó: GettyImages)