A fiatalok átlagosan 549 ezer forint megtakarítással rendelkeznek a K&H ifjúsági indexe szerint és a legtöbben lakásra gyűjtenek, ez azonban nehezebb feladat, mint az elmúlt években valaha.

A K&H ifjúsági indexe szerint a múlt év utolsó negyedévében a fiatalok 51 százalékának volt valamekkora megtakarítása, ezzel szemben 2023 harmadik negyedévében még 54, 2022-ben pedig 59 százaléka a 19-29 év közötti magyaroknak rendelkezett félre tett pénzzel. Viszont 2012 és 2018 között 29-48 százalék környékén volt ez a mutató.

Összességében az látható, hogy évtizedes távlatban javult a helyzet.

Egyre több fiatal igyekszik spórolni, a koronavírus-járvány vagy a tavalyi bizonytalan gazdasági környezet azonban meglátszik az adatokon” – értékelte a helyzetet Árva András, a K&H lakossági szegmensért felelős marketing vezetője a Noizz beszámolója alapján.

Az ifjúsági index alapján a 19-29 éves városi fiataloknak a múlt év utolsó negyedévében átlagosan 549 ezer forint megtakarításuk volt. Ez elmarad a múlt év első három negyedévében mért 575 ezer forintos átlagtól, de meghaladja a 2022 egészére vonatkozó 508 ezer forintos számtani középértéket. Azonban az elmúlt évek magas inflációjának köszönhetően csökkentek a reálbérek, azaz a fiatalok hiába rendelkeztek több megtakarítással a tavalyi évben, mint 2022-ben, összességében ugyanis kevesebb terméket tudnak vásárolni pénzükből, pedig a fiatalok 47 százaléka lakásra gyűjt.

2013-ban 54 fiatal összes megtakarításából már kijött volna egy átlagos, 50 négyzetméteres lakás ára, ezzel szemben a K&H ifjúsági indexe szerint

tavaly már 63 19-29 év közötti magyar összes megtakarítására kellett volna ehhez.

Lakás mellett még sok fiatal gyűjt utazásra és lakásra is, mind két célt a megkérdezettek 41 százaléka említette, míg 29 százalékuk igyekszik tartalékot felhalmozni. A nyugdíjra kevesen gondolnak, ugyanis kevesebb mint 10 százalékuk tesz csak félre idős korára.

(Noizz)

(Borítókép: Érmék. Fotó: GettyImages)