Pavel Kuzmin belsőépítész arra is kitért, hogy melyik emeleten a legjobb élni.

Magyarországon a népesség nagyjából 40 százaléka, azaz 3,9 millió ember élhet társasházakban, panelházakban a KSH egy korábbi statisztikája alapján, a legtöbben azonban nem választhatják meg, hogy melyik emeleten szeretnének élni. Azonban, ha azon szerencsések közé tartozunk, akinek több opciója is van, akkor érdemes hallgatnunk Pavel Kuzmin belsőépítészre, aki elmondta, hogy melyik emeleten a legjobb élni.

A szakértő szerint a földszinti lakások a legveszélyesebbek. Az ezen a szinten élőket rabolják ki a leggyakrabban, ráadásul ezekben a lakásokban a legnagyobb az esély a falak vizesedésére és a mérgező fekete penész megtelepedésére.

Az elsőtől a negyedig emeletig már kisebb eséllyel rabolnak ki minket, és a vizesedés sem fenyeget, de ezekre a szintekre még elér az utcáról felszálló por és más kipufogógázok, valamint az utcáról jövő zaj is hasonló, mint a földszinti lakásoknál.

Magyar Hírlap  beszámolója szerint Pavel Kuzmin felhívta a figyelmet arra, hogy a hetedik emelet felett lakni szintén nem ajánlott, mivel ott gyengül a mágneses mező, amely rossz hatással van az immunrendszerre és a szív- és érrendszerre. A legfelső emeleten pedig további gondot jelenthet a tető, ami ugyanúgy vonzza a penészt, mint a földszint, ráadásul még a liftmotorok zaja is behallatszódhat.

A szakértő véleménye szerint egy nyolc vagy tízemeletes lakóházaknál az ötödik vagy a hatodik emelet a legjobb választás.

(Magyar Hírlap)

(Borítókép: Panelház. Fotó: Róka László/MTI)