Ismerje meg, mely európai országokban regisztrálták a legmagasabb közúti haláleseti arányt, és ezen belül Magyarország hol foglal helyet.

A vezetés Európában különböző kihívásokkal járhat országtól függően. A Travel and Leisure összeállítása és az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács legfrissebb adatai alapján most megmutatjuk, hogy mely országokban kell a leginkább óvatosnak lenni az utakon.

Románia az a hely, ahol a legmagasabb a közúti halálesetek aránya az egész kontinensen. 2022-es adatok szerint itt egymillió lakosra 85,81 haláleset jut, ami 10,25 százalékos javulást jelent 2012 óta. Annak ellenére, hogy előrelépés történt az elmúlt évtizedben, ez a szám még mindig magas.

Szerbia a második legveszélyesebb ország a listán, itt az arány 82,65 eset, ami szintén jelentős javulást jelent a 2012-es 95,01-es adathoz képest. A további helyeken Bulgária (77,64), Horvátország (71,20) és Portugália (62,30) következik. Ezek az országok is mutatnak javulást, de továbbra is magas a baleseti arány.

Magyarország az adatok alapján a kilencedik legveszélyesebb ország Európában, ahol 55,22 haláleset történik egymillió lakosra vetítve.

Ez arra utal, hogy bár a helyzet javulóban van, még mindig van hova fejlődni a közlekedésbiztonság terén.

Ami a legbiztonságosabb országokat illeti, Norvégia áll az első helyen, ahol mindössze 21,38 haláleset jutott egymillió lakosra. Őket követi Svédország (21,72) és az Egyesült Királyság (25,89), ami azt mutatja, hogy ezekben az országokban sokkal kevesebb a közúti baleset, köszönhetően talán a szigorúbb közlekedési szabályoknak és jobb útviszonyoknak.

Ezek az adatok rávilágítanak arra, hogy bár Európa-szerte javul a közlekedésbiztonság, még mindig vannak olyan régiók, ahol fokozott óvatosság szükséges.

(Borítókép: balesetet szenvedett modellautók. Illusztráció: Getty Images)