Tudományos bizonyíték szól amellett, hogy ne válasszunk ilyen színű autót, ugyanis a madarak miatt ezeket sokkal gyakrabban kell tisztítani.

A kutatók már korábban bebizonyították, hogy a madarak a szemük speciális receptorainak köszönhetően élénkebben érzékelik a színeket, mint az emberek. Ez elsősorban azért alakult így, mert ez előnyt jelent számukra az eleség keresésekor.

Ugyanezen tulajdonságuk azonban azt is befolyásolja, hogy mely autókra ürítenek szívesebben.

Blikk számol be arról, hogy egy évekkel ezelőtti reprezentatív felmérés kimutatta, hogy a madarak jobban szeretnek a pirosra festett autókon ácsorogni a színűk miatt, és ha már úgy alakult, szívesebben végzik ott el a szükségleteiket. Szóval itt nem a magasból jövő „áldásról” van szó, hiszen ha egy gólyafészek alatt parkolunk huzamosabban, lényegében mindegy, hogy milyen színű a kocsi, az meg lesz tisztelve.

A vizsgálatban egy brit kereskedés öt nagyvárosban pontosan 1140-en járművet figyelt meg. Az eredmény pedig az, hogy az összes piros jármű 18 százaléka volt ürülékkel szennyezett. A kék autók esetében ez az arány 14 százalék volt. A fekete kocsik a harmadik helyet szerezték meg 11 százalékkal. A zöld autók a legkevésbé célpontjai a madárürüléknek: száz járműből mindössze egy volt szennyezett.

A kutatók most azt feltételezik, hogy lehetséges magyarázat lehet az, hogy veszélyként érzékelik a piros színt, ezért könnyítenek magukon a gyorsabb menekülés érdekében. A kék népszerűsége pedig annak köszönhető, hogy a madarak összetévesztik a járművet a vízzel. Ezek a feltételezések azonban egyelőre csak találgatások.

(Blikk)

(Borítókép: Autók. Fotó: GettyImages)