Nem számít, hogy az utcán, vagy egy parkolóházban helyezzük el az autónkat, a rablók bárhol lecsaphatnak, de előtte mindig körültekintően felmérik azt, hogy melyik autót érdemes ellopni és melyiket nem, a megfigyelésüket pedig fel is jegyzik. A legtöbb jelet könnyű figyelmen kívül hagyni, de ha tudjuk mire kell figyelnünk, akkor könnyen megmenthetjük magunkat sok bosszúságtól.

Sokan azt gondolják, hogy csak a filmekben és a hírekben találkozhatnak betörőkkel és autótolvajokkal, velük sosem történhet meg ez. A valóságban azonban a hírekben látott áldozatok is pontosan ugyanezt gondolták.

Egy otthon után valószínűleg az autó a legnagyobb kiadás az életünkben és sajnos Magyarországon is elég gyakori, hogy valaki leparkolja járművét, de mire visszatér már kifosztották azt vagy éppen hűlt helye van csak a kocsinak. Azonban nem vagyunk teljesen védtelenek a tolvajokkal szemben, ugyanis gyakran megjelölik a kiszemelt járműveket, így ha figyelünk a következő jelekre, akkor tudhatjuk, hogy mikor érdemes más parkolóhely után keresni.

Joy kiemeli, hogy sokan azt hiszik, hogy a régi autójuk nem szúr szemet egy tolvajnak, mások pedig azt, hogy mivel a kocsijuk nem feltűnő, hiszen minden sarkon van egy ugyanilyen típus, nem keltik fel az érdeklődést. Mindkettő nagy tévhit. Egy idős kocsi általában könnyebben feltörhető, kevésbé bonyolult, míg az, amelyikből nagyon sok van, remek alkatrészforrás.

A legtöbb esetben a tolvajok bevásárlóközpontok vagy repterek parkolóiban vadásznak, ugyanis ezeken a helyeken rengeteg olyan autó parkoló, aminek tulajdonosa valószínűleg hosszabb időre távol marad, egy biztonsági őr elől pedig könnyen el tudnak rejtőzni a nagy tereken. A nagy parkológarázsok sem mindig jelentenek biztonságot, különösen, ha nincs kamera az épületben.

Kréta

A legtöbb gépjármű tulajdonosnak vagy járókelőnek nem tűnik fel, ha egy kocsin van egy krétafolt, pedig a tolvajok számára ez a jel sok információt árul el egy autóról. A kréta folt jelentheti azt, hogy egy autó könnyen ellopható, de épp ellenkezőleg, megmutathatja a tolvajnak, hogy a jármű komoly riasztórendszerrel rendelkezik, ezért nehéz préda. Minden esetre, ha krétafoltot látunk az autónkon, akkor mindenképpen érdemes arrébb parkolnunk és letörölnünk azt.

Karcolás

Az autók fényezése vagy festése sajnos könnyen megkarcolható, azonban nem minden sérülés került oda véletlenül, vagy a balszerencse miatt, ugyanis a tolvajok gyakran bizonyos helyeken, például a visszapillantó tükörnél megkarcolják a járműveket, így megjelölve a célpontot. Ebben az esetben általában nem a teljes kocsit akarják ellopni, csak fel akarják törni valami érték miatt.

Ismeretlenek az autó körül

Amennyiben feltűnik, hogy egy ismeretlen alak többször is elsétál az autónk előtt, akkor érdemes gyorsan tovább állni, mert valószínűleg egy tolvaj vagy annak segítője éppen felméri a kocsit, hogy érdemes-e ellopni vagy feltörni.

Elektronikai zavar

Néha a tolvajok különböző kütyükkel zavarják a távolról is kinyitható autók rendszerét. Ezekben az esetekben a tulajdonos hiába nyomja a gombot, ami feloldani a járművet, az nem reagál, ilyenkor érdemes a hagyományos módon, kulccsal kinyitni az autót és azonnal arrébb parkolni, mert valószínűleg egy tolvaj kinézte magának.

Bár minden autó ki van téve a tolvajoknak egy 2022-es statisztika szerint ezek a leggyakrabban ellopott típusok Magyarországon:

  1. Opel
  2. Suzuki
  3. Ford
  4. Volkswagen
  5. BMW
  6. Mercedes
  7. Renault
  8. Skoda
  9. Toyota
  10. Fiat

(Joy)

(Borítókép: Egy tolvaj feltör egy autót. Fotó: GettyImages)