Dél-Korea szerint az északiak akciója egyértelműen a nemzetközi jog megsértése, ezért az ország vezérkara felszólította Észak-Koreát, hogy hagyja abba „az alantas cselekedeteit”.

Május végén dél-koreai aktivisták léggömbök segítségével röplapokat szórtak szét Észak-Korea határhoz közeli részén, de korábban készpénzt, rizst sőt még K-drámákkal megtöltött pendrive-okat is átküldtek a határon. Ezt követően Dél-Korea határmenti hadgyakorlatokba kezdett, tovább élesítve a két ország közti helyzetet.

Kim Dzsongun rezsime a provokációkra sajátos válasszal reagált, nagyjából ezer, különös csomaggal ellátott ballont küldött vissza válaszol déli szomszédjának.

A léggömbök segítségével küldött „ajándékok” részletes tartalomelemzése még folyamatban van, első blikkre látszik, hogy a lufik csomagjai főként emberi ürüléket, trágyát, műanyagdarabokat tartalmaznak, de cigarettacsikkeket, használt vécépapírt, bakelittöredékeket és még cipőtalpakat is találtak bennük – írja a Refresher a Guardian cikkére hivatkozva.

@abcnewsaus North Korea has allegedly sent hundreds of rubbish and faeces-laden balloons across their heavily fortified border into South Korea. To personalise your news & stay in the know, download the ABC News app via the link our bio. #Korea #Balloons #KimJongUn #ABCNews ♬ original sound - ABC News Australia

A lakosságot a dél-koreai hatóságok előre értesítették a váratlan küldemények érkezéséről, amelyek még az ország déli régióiba is elértek. Az ország vezérkara szerint az északi akció egyértelműen a nemzetközi jog megsértésének tekinti, és felszólították szomszédaikat, hogy hagyják abba „az alantas cselekedeteiket“.

Észak-Korea vasárnap bejelentette, hogy nem küld több szeméttel teli léggömböt át a határon Dél-Koreára, de azt azért megjegyezte, hogy a módszer hatékony volt a rendszerellenes aktivisták propagandájának visszaszorítására – írja az AFP.

(Refresher)

(Borítókép: Kim Dzsongun. Fotó: GettyImages)