Halottnak hitték egy lakójukat egy idősotthon dolgozói, így elszállíttatták őt egy temetkezési vállalathoz. Miközben a dolgozók elkezdték felkészíteni az asszonyt az utolsó útjára, észrevették, hogy lélegzik.

Megdöbbentő esetre derült fény az Egyesül Államokban: a nebraskai Waverly-ben található The Mulberry idősotthon egyik hospice ellátásban részesülő lakójáról tévesen azt hitték az ápolók, hogy elhunyt, és mivel a körülmények nem tették szükségessé halottkém bevonását, így a feltételezett halál beálltának tényét a személyzet rögzítette, majd a testet egy temetkezési vállalathoz szállíttatta. Az ott dolgozók később a test előkészítése során rájöttek, hogy a hölgy még él.

A 74 éves Constance Glantz ugyanis lélegzett.

„Ez egy meglehetősen szokatlan eset. Immár 31 éve vagyok szolgálatban, de még sosem találkoztam hasonlóval” – nyilatkozta a történtekről a CNN-nek Ben Houchin Lancaster megyei seriffhelyettes. Mint mondta, a temetkezési vállalkozók hívták a 911-es segélyhívót, a kiérkező mentők pedig kórházba szállították az asszonyt. A beteg állapotáról a csatorna nem tudott további információval szolgálni, arra azonban felhívták a figyelmet, hogy a segélyhívás és a halál bejelentése között két óra telt el. A történtekről a rendőrség értesítette Glantz családját, valamint vizsgálatot indítottak az ügyben.

Egyelőre még nem tisztázott, hogy pontosan hány ember látta a halottnak hitt nőt, de az átszállításában legalább ketten részt vettek

– árulta el a seriffhelyettes.

Nem ez az első hasonló eset a közelmúltban. Ahogy azt korábban a Velvet is megírta, tavaly júniusban Ecuadorban, a 76 éves Bella Montoyáról hitték úgy, hogy stroke következtében elhunyt. A testét egy koporsóba helyezve átszállították egy temetkezési szalonba a virrasztáshoz és csak öt órával később vették észre, hogy valójában még él, amikor a dolgozók az elhunyt átöltöztetéséhez készülődve felnyitották a koporsót. Néhány nappal később Montoya valóban meghalt.

„Noha ritkán fordulnak elő ilyen esetek, fontos hangsúlyozni, hogy az elmúlás egy folyamat. Olykor megeshet, hogy valaki úgy néz ki, mintha elhunyt volna, miközben még életben van. Éppen ezért nagyon fontos a körültekintő halottvizsgálat, amelynek során az orvosok legalább a szívhangot és a légzést megvizsgálják, mielőtt megállapítanák a halál beálltát. Egyes gyógyszerek azonban olyan mértékben lelassíthatják a testfolyamatokat, hogy tévesen egy élő embert is halottnak vélhetnek” – mutatott rá dr. Stephen Hughes, az Anglia Ruskin Egyetem orvosi karának szakértője.

Ez is érdekelheti:

(Borítókép: Kéz egy koporsón. Illusztráció: Getty Images)