Az Európai Unió 2018-ban határozott arról, hogy a műanyag kupakokat rögzíteni kell a palackokon, de mire ezt megszoktuk, most újabb szigorítást vezetnek be.

Hivatalosan alig egy hónap múlva már nem találkozhatunk a boltok polcain olyan palackkal, amelyen hagyományos kupak található. Ennek oka, hogy az Európai Unió még 2018-ban határozott arról, hogy 2024 júliusától az italgyártóknak rögzíteniük kell a műanyag kupakot a palackhoz.

A változtatás célja az egyszer használatos műanyaghulladék mennyiségének csökkentése volt, de a gyártók tiltakoztak a lépés ellen, azzal érvelve, hogy ez növelni fogja a műanyaghulladék mennyiségét, mivel a kupak rögzítéséhez egy extra műanyagdarabra is szükség van.

A   HVG   az EuroNews cikkére hivatkozva számol be arról, hogy az Európai Unió adatai alapján a műanyag kupakok jelentik a műanyagszennyezés legnagyobb forrását a tengerpartokon és strandokon.

Azáltal, hogy a kupakot a palackhoz rögzítik, a vásárlók kevesebb kupakot veszítenek el, ez növeli az újrahasznosítás hatékonyságát is.

Az új megoldás nemcsak a gyártók, hanem a fogyasztók ellenszenvét is kiváltotta, de mire a legtöbben megbarátkoztak az új kupakokkal, az EU újabb környezetvédelmi intézkedéseket tett.

Egy márciusban elfogadott jogszabálynak köszönhetően hamarosan betiltják a friss zöldségek és gyümölcsök, valamint a hotelben található piperecikkek csomagolását. Ugyanígy tiltólistára kerülnek majd a gyorséttermi láncok élelmiszereinek műanyag csomagolásai is.

(HVG)

(Borítókép: Rögzített kupak. Fotó: GettyImages)