Egy tanulmány szerint évente csak ivással 90 ezer darab mikroműanyag-részecskét visz be a szervezetébe az, aki főleg palackozott italokat fogyaszt, de a kutatók rájöttek, hogy egy egyszerű módszerrel a vízben található káros elemek közel 90 százaléka kiszűrhető.

A mikroműanyagok, azaz az 5 mm-nél kisebb plasztikdarabkák mára már ellepték a bolyónkat, ott vannak az ételeinkbe és az italainkba is. Jurecska Laura környezetkémikus, az ELTE TTK Mikrobiológiai Tanszékének tudományos munkatársa még 2021-ben hívta fel a figyelmet egy Indexnek adott interjúban arra, hogy egy nemzetközi tanulmány szerint évente 90 ezer darab mikroműanyag-részecskét visz be a szervezetébe az, aki főleg palackozott italokat fogyaszt. Aki pedig kizárólag csapvizet iszik, az „csak” körülbelül 4000 műanyag darabkát nyel le.

A mikroműanyag-részecskék egy része felszívódik a szervezetünkben, ami emésztőrendszeri gyulladás is okozhat, de a legkisebb elemek, akár a véráramunkba is bekerülhetnek, ami miatt akár cukorbetegség is kialakulhat. Emellett a mikroműanyagok megzavarhatják az immunválaszt, anyagcserezavarokat okozhat, károsíthatják az idegrendszert, valamint a reproduktív és fejlődési rendszereket.

Mirror  számol be arról, hogy egy új tanulmány arra jutott, hogy a víz egyszerű felforralása közel 90 százalékkal csökkentheti a benne lévő nano- és mikroműanyagokmennyiségét. A kutatás rávilágított, hogy a víz hevítésekor a folyadékban lévő kalcium-karbonát egy burkot képez a mikroműanyagok köré.

Idővel ezek a korhadékok a tipikus vízkőhöz hasonlóan felhalmozódnak, és ekkor le lehet őket súrolni.

A vízben lebegő maradék, kalcium-karbonáttal bevont mikroműanyag-részecskéket pedig már úgy is el lehet eltávolítani, hogy a vizet egy egyszerű szűrőn, például egy kávéfilteren keresztül öntjük” – fogalmazott Eddy Zeng, a kínai Guangzhou-i Jinan Egyetem környezetszennyezés és egészségügy professzora.

(Mirror)

(Borítókép: Mikroműanyag-részecskék a vízben. Fotó: GettyImages)