A műanyag vágódeszka nem tűnik a legveszélyesebb konyhai eszköznek, de komoly egészségügyi kockázatot rejt magában, amire korábban nem is gondoltunk.

Sokan használnak manapság műanyag vágódeszkákat, ezért egy kutatócsapat elkezdte vizsgálni azokat. Az Environmental Science & Technology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint ezek a konyhai eszközök jelentős mennyiségű mikroműanyagot juttathatnak az ételeinkbe.

A vizsgálat szerint bármilyen alapanyag aprítása két bizonyos – polietilénen és polipropilénen – típusú műanyag deszkán is olyan mikroműanyagokat szabadít fel, amelyek megtapadhatnak az általunk elfogyasztott élelmiszereken – írja a tanulmány alapján a Hamu és Gyémánt.

mikroműanyagok olyan apró, öt milliméternél kisebb átmérőjű műanyagdarabok, amelyek lebomlása több száz vagy akár ezer évig is eltarthat.

Ezek az apró szemcsék képesek bejutni a vízbe, a talajba, sőt a tüdőbe és a véráramba is. A legrémisztőbb pedig az, hogy egyelőre nincs bizonyított tudományos módszer arra, hogy hogyan tisztíthatnánk meg tőlük a szervezetünket.

Egy 2023-as kutatás szerint a betegeknek, akiknek vérében mikroműanyagokat találtak, azoknál nagyobb eséllyel alakult ki szívinfarktus vagy stroke, azokhoz képest, akiknek szervezetében nem találtak ilyen részecskéket.

Azonban nem csak a vágódeszkáról kerülhetnek ételeinkbe ilyen elemek. A mosogatógépek mosószer-kapszulái, a tárolóedények, de már egy palack kupakjának elforgatása is mikroműanyagokat juttathat a környezetünkbe, így akár ételeinkbe vagy italainkba is.

(Hamu és Gyémánt)

(Borítókép: Vágódeszka. Fotó: GettyImages)