Villámcsapás érte Wizz Air egyik Londonba tartó járatát a egy hatalmas viharban.

Londonba indult egy mit sem sejtő utas a W62201 Wizz Air-járatával. Az Airbus A321 típusú gép azonban viharba került.

A posztoló azt akarta felvenni, ahogy a repülőgép átvág a sűrű zivatarfelhőkön, amikor belecsapott a villám a járatba.

„Az az érdekes, hogy a fény és egy kicsi hanghatás volt csak, a repülő zavartalanul folytatta az útját. Előttünk egy utas végighorkolta az utat, fel se riadt erre. Szóval egy kis döcögés volt, semmi más” – írta az utas kommentben a videó alá, amiről a Légiközlekedés – Repülés – PlaneSpotting nevű nyilvános Facebook-csoport tagjai vettek észre.

@zsom3ditz1 A plane got a lighting strike#fyp #aviation ♬ eredeti hang - zsom3ditz1

A repülőgépnek semmi baja nem esett, de a rtl.hu beszámolója szerint nagyon különleges ez a felvétel, ugyanis korábban még nem igazán készült videó egy ilyen esetről.

A villámcsapás nem tartozik a légi közlekedésre veszélyes légköri, időjárási tényezők közé. Ha a földön állva, a szabad ég alatt éri az embert villámcsapás, az jó eséllyel végzetes eredménnyel jár, ám egy repülőgép zárt törzsében ülve néha észre sem veszik az utasok, hogy járatukba villám csapott. Ennek az az oka, hogy a részben alumíniumból és más, hasonlóan jól vezető fémötvözetekből készült géptörzs Faraday-kalitkaként viselkedik, így elvezeti az elektromos töltést úgy, hogy az utasok ne sérüljenek, a gép érzékeny műszerei és berendezései pedig védve vannak túlfeszültség ellen, így a tizedmásodperc alatt, amíg a villám átjárja a repülőgép törzsét, nem károsodnak.

Ennek köszönhető, hogy annak ellenére, hogy a statisztikák szerint egy átlagos utasszállító vagy cargo gépbe évente egyszer-kétszer belecsap a villám, olyan hírt nem hallani, hogy emiatt történt volna légi incidens.

(rtl.hu)

(Borítókép: Wizz Air repülőgép. Fotó: GettyImages)