Egy felmérés szerint kevesebb mint feleannyiba kerül az étkezés az olasz partokon, mint a magyar tengernél.

Sok magyar a Balaton partján keres menedéket a hőség elől, azonban a legfrissebb felmérések szerint úgy néz ki, nem olcsóbb a magyar tengernél üdülni annál, mintha Olaszországba mennénk.

Egy korábbi beszámoló szerint 2024-ben egy három napos hosszú hétvége egy négy fős családnak 170 ezer forintjába kerül utazási költségek nélkül a Balatonnál. Bár az utazás olcsóbb határokon belül, a statisztikák azt mutatják, hogy az éttermi árakban kell „kifizetniük a különbséget” azoknak, akik a magyar tengernél akarnak hűsölni.

A Pénzcentrum utánajárt az olasz tengerparti büfék, éttermek és fagylaltozók árainak. Szardínia szigetén eszerint egy pisztáciás croissant átlagosan 1,8 euró (710 forint), egy margherita pizza 6 euró (2370 forint), a tintahal karika 18 euró (7100 forint), a paradicsomos gnocchi 14 euró (5530 forint), a fagylalt pedig 3 euróba (1184 forint) kerül.

Összességében kiderült, hogy Szardínián egy fő napi étkezése 17 594 forintra jön ki, míg a Balatonon a napi étkezés költsége átlagosan 37 500 forint.

Tóth Ákos, az Utazómajom Facebook-oldal tulajdonosa korábban azt nyilatkozta, hogy a luxuskategóriás nyaralások a világon mindenhol hasonló árkategóriában vannak, azonban az alsó-középkategóriás nyaralásoknál külföldön jobb árakat találunk, mint a Balatonnál.

(Borítókép: Balaton. Fotó: GettyImages)