Jaan Roose az Olaszország és Szicília közötti 3,6 kilométeres, Messinai-szoros felett kelt át egy 1,9 centiméter vékony slackline-on.

Eddigi legnagyobb projektét valósította meg a Red Bullal közösen a vakmerő kötéljáró, Jaan Roose, aki a világon elsőként egy 1.9 cm vékony slackline-on gyalogolt végig az Olaszországot és Szicíliát összekötő Messinai-szoroson, a Földkozi-tenger felett.

A kötéljárás korábbi rekordja 2710 méter volt, aminél az észt által kitűzött távolság közel 1 kilométerrel nagyobb, ugyanis a Messinai-szoros felett kifeszített slackline 3,6 kilométer hosszú volt.

Jaan Roose világraszóló mutatványa mintegy három órán keresztül tartott, ami rengeteg összpontosítást és egyensúlytartást követelt meg – derül ki a Red Bull beszámolójából. Az észt kaszkadőr kiindulási pontja a calabriai Santa Trada volt, majd az átkelés a szicíliai Torre Faróban ért véget. A kifeszített kötelet különböző magasságú villanyoszlopok közé fűzték fel.

A világrekord azonban elmaradt, ugyanis három óta küzdelem után, pár méterrel a cél előtt Jaan Roose lecsúszott a kötélről. A kötéljáró a lecsúszás után tartott egy rövid pihenőt a slackline-on, majd újra felállt, és addig ment tovább, amíg el nem érte a pilont, amivel ő lett az első ember, aki slackline-on átkelt a Messina-szoros felett.

@redbullhu VI-LÁG-RE-KORD🤯⁣⁣ ⁣⁣ @Jaan Roose a világon elsőként sétált át egy kötélen a Messina-szoros felett, a calabriai Santa Trada-ból a szicíliai Torre Faró-ba. A mutatvány közel 3 órán át tartott... döbbenetes👏⁣⁣⁣⁣ ⁣⁣ #redbull #redbullhu #szááárnyakatad #givesyouwiiings #energydrink #slackline #messina #jaanroose #világrekord #worldrecord ♬ original sound - Red Bull Hungary

„Jaantasztikusan érzem magam. Nagyon, de nagyon boldog vagyok. Kicsit fáradt és kimerült, de szuper boldog.

Történelmet írtam: 3.6 km-t gyalogoltam a Messinai-szoros felett egy kötélen!

Hosszú séta volt, tele meglepetésekkel az elejétől a végéig. Akadtak nehézségeim, de az időjárás pozitív csalódás volt – több szélre számítottam” – fogalmazott Jaan Roose.

A 32 éves Jaan Roose háromszoros kötéljáró világbajnok, a sportág történetében az első és egyetlen, aki dupla hátraszaltót hajtott végre slackline-on. Képességei miatt gyakran kérik fel hollywoodi filmekhez kaszkadőrködni, így többek között szerepelt az Assassin's Creedben is, de ott volt Madonna MDNA világturnéján is.

(redbull.com)

(Borítókép: Jaan Roose. Fotó: NorthFoto)