A pattogatott kukorica szinte elengedhetetlen kelléke a filmnézésnek és kevesen vannak a Földön, akik sosem ettek még. Ön elgondolkozott már azon, hogy ki és hogyan jött rá arra, hogy a kukoricát ki lehet pattogtatni? Egy archeológus most elárulta a választ és arról is mesélt, hogy hogyan terjedt el világszerte az ismert rágcsálnivaló.

Biztosan sokak fejében felmerült már a kérdés, hogy vajon hogyan jöttek rá őseink bizonyos ételek elkészítési módjaira, így nem meglepő. Hogy a tudósok fejében is megfordult már ez a gondolat.

A Live Science arra kereste a választ, hogy hogyan jött létre a pattogatott kukorica, hiszen alapvetően már azt is nehéz elképzelni, hogy hogy jöttek rá az őseink arra, hogy a kukorica ehető, de az igazán érdekes az, hogy mikor találták ki azt, hogy pattogtatva is ízletes.

A kérdésre egy archeológus, Sean Rafferty szolgáltatott választ, aki a Hamu és Gyémánt szerint kifejtette, hogy minden bizonnyal a kukorica lehetett az első olyan növény, amit tömegesen kezdtek el termelni a mai Mexikó területén és innen terjedhetett el Dél- és Észak-Amerika irányába is. A kukorica történetének vizsgálatát megkönnyíti az is, hogy a növény belső része olyan kemény anyagból áll, aminek a nyomait megőrizték a fennmaradt fosszíliák.

A kukorica megjelenését Mexikóban a tudósok nagyjából 9 ezer évvel ezelőttre teszik és kutatások azt bizonyítják, hogy az ősemberek elég hamar rájöttek a „pattogtatás” lehetőségére is, igaz a szakértő kiemelte, hogy nem minden kukorica alkalmas erre az elkészítési módra.

Az első popcornra utaló jelek egészen 6700 évvel ezelőttre nyúlnak vissza.

Minden bizonnyal teljesen véletlenül jöhettek rá arra, hogy a kukorica képes kipattogni. A feltételezések azt mutatják, hogy eleinte csak pár kukoricaszem eshetett be a tűzbe, amik aztán ki is pattogtak” – fogalmazott Sean Rafferty.

„Először biztosan megdöbbentek azon, amit láttak, de mivel nem nagyon volt más választásuk, ezért elfogyasztották.

Persze, az ami az őskori popcorn volt, köszönőviszonyban sincs azzal, amit ma mi fogyasztunk, hiszen sem sót, sem vajat nem használtak, mivel akkoriban még a tej létezéséről sem tudtak.

Az könnyen elképzelhető, hogy azért vált ilyen népszerűvé a kukorica ebben a formában, mert sokkal tovább maradt tartós és így akár hetekig is lehetett tárolni” – magyarázta a szakértő a pattogatott kukorica elterjedésének okát.

(Hamu és gyémánt)

(Borítókép: Pattogatott kukorica. Fotó: GettyImages)