Rengeteg heves vitát okozott már ez a nagyon egyszerű kérdés és a válasz nem is annyira egyértelmű, mint gondolnánk. Szavazzon, hogy ön szerint melyik a helyes megoldás!

Nagyon egyszerű, mégis sokakat foglalkoztató kérdés az, hogy a mosás után nyitva kell-e hagyni a mosógép ajtaját, vagy akkor járunk jobban, ha becsukjuk azt.

Az interneten mind a két döntés mellett és ellen is találunk érveket, ezért most összefoglaljuk fellelhető információkat és választ is adunk a címben feltett kérdésünkre.

Miért kell nyitva hagyni a mosógép ajtaját?

A népi hiedelem és néhány szakértő is teljes magabiztossággal állítja, hogy mosás után nyitva kell hagyni a mosógép ajtaját, egyszerűen azért, hogy folyamatosan szellőzhessen a szerkezet.

A szellőzésre azért van szükség, mert a baktériumok könnyen elszaporodnak a nedves környezetben, ami mosás után marad a gép dobjában és ha csukva marad az ajtó, akkor a mosógép nem tud kiszáradni.

Emellett a mosógép belseje a csukott ajtó mellett egy idő után kellemetlen szagúvá válhat, amely a frissen mosott ruhákra is átragadhat, sőt még penész is kialakulhat a nedves környezetben, amelyek idővel tönkretehetik a készülék gumitömítését.

Miért kell becsukni a mosógép ajtaját?

Más szakértők és szerelők állítják, hogy nem szükséges nyitva hagyni a mosógépek betöltőnyílását, ugyanis a szellőzést a készülék alapból biztosítja, sőt, még kárt is teszünk a gépben, ha folyamatosan nyitva hagyjuk az ajtaját.

A mosógépek ajtajának általában vastag edzett üvegből készül, így a nehéz ajtó nyitott helyzetben könnyen megereszkedhet, ugyanis a tartózsanérok nem folyamatos terhelésre lettek tervezve. Ez az ereszkedés pedig ajtózár hibához vezethet, ami azt jelenti, hogy a gép házán lévő elektronikus zár tengelye idővel nem esik egybe az ajtó reteszének tengelyével, aminek eredményeként a rögzítőnyelv nem éri el a nyílást, és nem tudja szorosan bezárni az ajtót.

Vannak olyanok, akik arról nyilatkoztak, hogy a mosás után a gépben maradt víznek védelmi funkciója van, ezért is írja elő a legtöbb gyártó, hogy a készülék belsőjében mindig kell lennie egy bizonyos mennyiségű víznek (0,5-2 liter fajtától függően). Erre azért van szükség, mert a mosás után természetes módon a gépben maradó víz hidraulikus zárként működik, amely megvédi a belső mechanizmusokat.

Akkor mi a helyes eljárás?

Mielőtt megválaszolnánk ezt a lehetetlennek tűnő kérdést, kérjük először szavazzon:

Ön nyitva hagyja mosás után a mosógép ajtaját?

Összesítve a legtöbb szakértő azt tanácsolja, hogy mosás után töröljük ki a dob belsőjét és a gumitömítéseket, majd csukja be az ajtót és nyissa ki a mosószeres fiókot, amelyen keresztül szellőzhet a szerkezet, így nem büdösödik meg, de mégsem megy tönkre a gép ajtaja.

Emellett rendszeresen tisztítsa is a szerkezetet, lehetőleg úgy, hogy futtat rajta egy 60 Celsius-os programot egy csésze ecettel vagy mosógéptisztító tablettával.

(Borítókép: Mosógépek. Fotó: GettyImages)