Ön is megfigyelte már, hogy minél melegebb az ország éghajlata, annál csípősebbek, fűszeresebbek az ételeik? Íme, ez a magyarázat erre a furcsa jelenségre.

Nem olyan nehéz észrevenni, hogy minél melegebb egy ország éghajlata, annál csípősebbek az ételeik. Ennek a jelenségnek biológiai és egészségügyi magyarázatai is vannak.

A csípős ételek hűsítő hatása

Elsőre furcsának tűnhet, de teljesen normális, ha a hőségben megkívánjuk a fűszeres, csípős ételeket. Ennek az az oka, hogy bizonyos csípős ételek hűsítően hathatnak a szervezetre.

A például a chilipaprika kapszaicint tartalmaz, azt a vegyületet, a paprikák jellegzetes csípős ízét adja, ez pedig kulcsszerepet játszhat a hőszabályozásban, mivel elsőre melegítő érzést vált ki, ami izzadást eredményez, az izzadás pedig lehűti a testet.

A csípős ételek megölik a baktériumokat

A csípős és fűszeres ízek nem csak étvágygerjesztő hatásúak – amire szüksége lehet azoknak, akik a melegben nem bírnak enni –, hanem antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkeznek, így nagyon hasznosak a szervezet számára.

A csípős ételek tovább elállnak

 kutatók egy elmélete szerint a fűszerek döntő szerepet játszanak az élelmiszerek tartósításában, különösen a melegebb éghajlaton, ahol a baktériumok szaporodása erőteljesebb.

A forró régiókban az ételek gyorsabban megromlanak, és az olyan fűszerek, mint a hagyma, a fekete és fehér bors, a chilipaprika, a fokhagyma és a gyömbér segíthetnek ezt megakadályozni – írja a The Hindu gyűjtése alapján a Hamu és Gyémánt, majd hozzáteszi, hogy ez az antimikrobiális hipotézis különösen vonzó, ha történelmi összefüggéseket veszünk figyelembe, bár nem ad teljes magyarázatot arra, hogy miért maradt fenn a fűszeres ételek iránti preferencia még a hűtés korában is.

Kulturális hagyományai vannak a csípős ételeknek

Amennyiben úgy nővünk fel, hogy minden étkezésünkben helyet kapnak a csípős paprikák, akkor az ízlelőbimbóink hozzászoknak ezekhez és felnőtt korunkban is a megszokott kényelemmel és biztonsággal társítjuk az ilyen ízeket.

Ráadásul vannak olyan feltételezések, amik szerint az erős ételek fogyasztása közben jelentkező adrenalinlöketet, főleg, ha azt társaságban fogyasztják, és dagadó mellkassal bizonyíthatják barátaik előtt, hogy ők legyűrték az étterem legcsípősebb fogását.

(Hamu és Gyémánt)

(Borítókép: Csípős paprikák. Fotó: GettyImages)