Arra ugyan még mindig nincs bizonyíték, hogy léteznek, de ha mégis, a kutatók szerint olyan fenntartható társadalmat építettek, hogy nincs szükségük más bolygók leigázására.

A NASA egyik legfontosabb küldetése a rajtunk kívül található élet lehetőségének feltérképezése az univerzumban. A kutatók még nem találtak semmilyen hiteles bizonyítékot a földönkívüli életre, és a szervezet egyik szakértője szerint ennek egyik oka abban rejlik, hogy a „kis zöld emberkék" valószínűleg már elértek egy fenntartható populációt a saját bolygójukon.

A földönkívüli élet kutatásának egyik fókuszpontja a mikrobiális illetve az összetett élet kialakulási valószínűségének meghatározása, illetve olyan fejlett civilizációk keresése, amelyek technológiai lenyomatait már itthonról is észrevehetjük.   

Az Astrophysical Journal című folyóiratban megjelent legújabb tanulmány azt állítja, hogy ha léteznek is fejlett földönkívüli civilizációk, akkor az egyik oka annak, hogy nehezen észlelhetők távcsövekkel, az, hogy energiaszükségletük viszonylag szerény lehet. Ha kultúrájuk, technológiájuk és népességük mérete nem igényel hatalmas mennyiségű energiát, akkor nincs szükségük hatalmas szerkezetek építésére, amelyeket a jelenlegi vagy a tervezett teleszkópok észlelhetnének, mint például a bolygójuk felszínének jelentős részét borító napelemtáblák, vagy csillaguk energiájának nagy részét hasznosító, keringő megastruktúrák.

„A következtetésünk szerint a civilizációk nem feltétlenül érzik szükségét annak, hogy az egész galaxisban terjeszkedjenek, mert még akkor is elérhetik a fenntartható népesség- és energiafelhasználási szintet, ha nagyon magas életszínvonalat választanak – mondja Ravi Kopparapu, a NASA marylandi Goddard Űrrepülési Központjának munkatársa.

Úgy tűnik tehát, hogy a Függetlenség Napja vagy a Világok harca érdeklődés hiányában elmarad. Szerencsére.

(EurekAlert)

(Borítókép: Földönkívüli invázió. Illusztráció: Getty Images)