Egy szakember most videóval demonstrálta, milyen káros, ha valaki a használt olajat lustaságból a lefolyóba önti. A zsiradék ugyanis tönkreteszi a csöveket, és nem lehet megúszni a drága javítást.

Mosogatás közben vagy után nagy kísértést jelent sokaknak, hogy a főzés közben elhasznált étolajat nemes egyszerűséggel belezúdítsák a lefolyóba, ám ez óriási hiba.

Egy duguláselhárító cég egy TikTok videóval próbálja demonstrálni, milyen következménye lehet, ha valaki rendszeresen a mosogatóba önti a zsiradékot.

@dalrod_ How to unblock a sink #dalrod #blockeddrain #fyp #blockage #oddlysatisfying #dalrodcambridge * original sound - DALROD" id="hyperlink_e32147869f6fd62b57caddf8d6467fce">*original sound - DALROD

A szerelő egy egyetemi kollégium eldugult csöveit vizsgálja, és egy hatalmas zsírdugót távolít el belőle.

A szakemberek már régóta figyelmeztetnek, hogy mennyire káros szokás az olaj beleöntése a mosogatóba, és nem csak azért, mert rettenetesen káros a környezetre. A természet iránt közömbös embereknek is nagyban fájhat a dolog, ugyanis komoly összegeket költhetnek a tönkrement lefolyórendszer tisztításáért. A mosogatóba (vagy WC-be) borított használt étolaj ugyanis tönkreteszi a lefolyót, sőt akár a falban lévő, nem látható vezetékeket is.

Az olaj ugyanis megtapad a csövek belső falán és a felső szakaszában, sőt, akár jóval lejjebb, nehezen hozzáférhető helyen is lerakódik, ami zsírdugó kialakulásához vezet. 

Ha véletlenül mégis beleöntött némi olajat a mosogatóba, akkor a szakik szerint egy kis forró vízzel, vagy ecet és szódabikarbóna keverékével gyorsan öblítse le, ezzel elkerülheti a lerakódást.

(Mirror)

(Borítókép: Vízvezetékszerelő munka közben. Illusztráció: Getty Images)