Ha nyaraláskor aggódik, hogy a szállásán esetleg rejtett kamerák vannak felszerelve, akkor így fedezheti fel azokat a hotelszobában vagy Airbnb lakásban.

Az elmúlt években számos történet bukkant fel arról, hogy a gyanútlan vakációzók rejtett kamerákat fedeztek fel a szállásukon. A legtöbb országban törvényellenes ilyen szerkezeteket felszerelni bármilyen hotelben, az Airbnb pedig 2024 márciusában szigorított az irányelvein, és azóta semmilyen belső helyiségben nem lehet kamerát felszerelni a rövidtávú bérleményekben sem.

Mégis, egy felmérés szerint a szálláskeresők közel 60 százaléka aggódik amiatt, hogy illegálisan megfigyelik, bár csak 6 százalékuk számolt be konkrét esetről, amikor felfedezett egy rejtett kamerát. Ha ön is a 60 százalékba tartozik, jobban teszi ha előre felkészül rá, hogyan szúrhatja ki ezeket az eszközöket.

A rejtett kamerák legnagyobb részét a következő helyeken érdemes keresni:

  • Ébresztőórák és rádiók
  • Lámpák és egyéb lámpák
  • Termosztátok
  • Füst- és CO2-érzékelők
  • Médiakonzolok 

3 lépés az azonosításhoz

1. Sok rejtett kamera az infravörös technológiára támaszkodik. Ez az emberi szem számára láthatatlan, a legtöbb modern okostelefon-kamera azonban képes érzékelni ezeket a fényeket.

Kapcsolja le az összes lámpát a szobában. Nyissa meg az iPhone szelfikameráját (Androidos készüléknél a hátlapi kamerát)és tartsa szemét a képernyőn, miközben a kamerát lassan körbeforgatja a szobában. Keressen olyan fényt, amely csak a kamera lencséjén keresztül látható. Kapcsolja fel a világítást, és vizsgálja meg a területet.  

2. Ellenőrizze a Wi-Fi hálózathoz csatlakoztatott eszközöket, mivel sok rejtett kamera  rácsatlakozhat az otthoni hálózatra, így a routeren keresztül azonosíthatók

Természetesen vendégként nem biztos, hogy hozzáfér a Wi-Fi routerhez, de olyan alkalmazásokkal, mint például a Fing, átvizsgálhatja a helyi Wi-Fi hálózatot. Egyszerűen töltse le az alkalmazást, jelentkezzen be a helyi Wi-Fi-be, majd az alkalmazáson belül vizsgálja meg a hálózatot, így látni fogja a többi csatlakozó eszközt is. Ez a módszer persze csak akkor működik, ha a kamera csatlakozik a helyi hálózathoz, így például a régebbi típusú kamerákra nem használható.  

3. Az egyszerű de nagyszerű módszer: használjon zseblámpát.

Sok modern kamerának van olyan lencséje, amely visszaveri az erős fényt. Kapcsolja le tehát a szobában a villanyt, majd kapcsolja be a zseblámpát. Lassan mozgassa a zseblámpát a szobában, és kifejezetten azokra a területekre fókuszáljon, ahol gyanúja szerint egy kamera rejtőzik. Ha megpillant valamit, ami visszatükrözi a fényt egy furcsa szögből, vagy nem üveges tárgyról, akkor lehet, hogy épp megtalálta amit keres.  Egy Reddit felhasználó szerint a legjobb az arcunkhoz közel tartani a lámpát.  

(IPVanish)

(Borítókép: rejtett kamera. Illusztráció: Getty Images)