A pofonbajnokság nem vicc, bár annak is lehet, hogy rossz lenne. Sokan komoly sportteljesítménynek gondolják, hogy egymással szemben állva pofonokat osztanak. Az orvosok szerint ez a veszélyes őrület akár agykárosodást is okozhat.

Eredetileg a vodkagőzős szibériai éjszakából indult, ám mára már új divatsport lett a pofozóverseny. A dolog lényege pont az, aminek gondolja: két versenyző áll egymással szemben, és pofozzák egymást, a meccs pedig kieséses, esetleg kiájulásos alapon dől el, vagy ha mindkét fél talpon marad, akkor pontozással.

Brutálisak a szabályok, nem lehet elhajolni, elhátrálni és fejvédő használata is tilos, így minden pofon célba ér. Nem csak férfiak mérettetik meg magukat, például az Exatlonból megismert Szabó Franciska is indult már pofonbajnokságon, igaz, nem várt eredménnyel zárult a dolog. Ellenfele ugyanis túl mélyre csapott, a nyakára mért ütéstől pedig a magyar versenyző elájult. 

Ahogy az évek során egyre jobb lesz a játékosok ütési technikája, úgy válik életveszélyes sérülésforrássá ez a sport. Már ha lehet sportnak nevezni.

Most orvosok is felemelték a hangjukat a pofonversenyek ellen, ugyanis a szakemberek szerint óriási kockázatot vállal, aki kiteszi magát ezeknek a meccseknek, hiszen folyamatos agyrázkódásnak, így hosszú távon agykárosodásnak van kitéve. „Nem akarom sportnak nevezni... ennek a veszélyes tevékenységnek a biztonsága minimum megkérdőjelezhető" – mondta Nitin Agarwal, a Pittsburghi Egyetem orvosi karának munkatársa.

„Az ismétlődő agyrázkódásoknak, mint tudjuk, számos következménye lehet, például a kognitív leépülés, szem- és fülproblémák vagy a járás és egyensúlyérzék leépülése" – magyarázta a szakember, és hozzátette, szakmailag nagyon aggaszóak a pofonversenyek hosszútávú következményei. 

(Female First)

(Borítókép: Arnold Sports Fesztivál, pofozó bajnokság. Fotó: Getty Images)