A Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal szerint az év második hatalmas napkitörése közelít felénk, és a hétvégén sokan megérezhetik a hatását.

Egy október 1-én bekövetkezett hatalmas napkitörés érheti el a földet szombaton dél körül, figyelmeztet a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal.

Nem ez az első komoly napkitörés 2024-ben, májusban egy napvihar robbanásszerűen közelítette meg bolygónkat, miután két nagy napfolt összeolvadása után több koronális tömegkilövellés is történt a csillagból. Most azonban ismét „extrém geomágneses viharra” készülhetünk, miután az AR3842 napfolt, a Nap felszínén található erős mágneses mezők sötét, gyorsan növekvő régiója az elmúlt öt év második legerősebb kitörését produkálta.

A napkitöréseket betűkkel osztályozzák, az X a legerősebb, ami azt jelenti, hogy potenciálisan rádiókimaradásokat és széles körű károkat okozhat műholdakban, sőt űrhajókban vagy elektromos hálózatokban is. Ezt követi az M, a C és a B-osztály, amelyek sorrendje aszerint csökken a hatás súlyossága. Az egyes osztályokon belül egy egytől kilencig terjedő skála határozza meg, hogy pontosan milyen intenzitású a kitörés.

2019 óta a legnagyobb kitörés az idén májusban volt, amikor egy X8,9-es erősségű érte el a Földet, míg a mostani esemény a NASA szerint X7,1-es besorolású volt.  

A koronális tömegkilövellések másodpercenként több száz kilométeres sebességgel száguldanak a Föld felé, és amikor becsapódnak bolygónk magnetoszférájába, vagyis a bolygónk körüli térbe, amelyet a mágneses mező foglal el, akkor geomágneses viharok alakulnak ki. Ezek olyan fényjelenségeket okoznak, mint az északi fény, miközben a műholdas kommunikáció zavarai és az elektromos hálózatok megrongálódása is lehetséges.

A közelgő napvihar tovább bizonyítja, hogy a Nap belépett a napmaximumba, ami a 11 éves ciklusának az az időszaka, amikor a naptevékenység a legkiemelkedőbb. Annak ellenére, hogy a tudósok azt jósolták, hogy ez a fázis 2025 júliusában következik be, a Nap aktivitása az idei év folyamán rohamosan megnőtt, így a szakértőknek át kell értékelni az előrejelzéseiket.

(LadBible)

(Borítókép: napkitörés. Illusztráció: Getty Images)