Drogtúladagolás miatt halottá nyilvánítottak egy Kentucky állambeli férfit, ám amikor ki akarták operálni a szerveit, váratlanul felébredt a műtőasztalon.

A Hollywoodi forgatókönyveket idéző történet főszereplője a 36 éves Anthony Thomas „TJ” Hoover II, akit kábítószer-túladagolás miatt szállítottak a richmondi Baptist Health kórházba. A szívmegállást követően agyhalottnak nyilvánított férfit levették az életfenntartó gépekről, és kívánságának megfelelően előkészítették szervadományozásra.

Testvére, Donna Rhorer és a család többi tagja a test mellett maradt, miközben tolták a műtő felé, és megdöbbenve látták, hogy kinyílt a szeme, és mintha nézelődni próbált volna. Azonnal jelezték az egészségügyi személyzetnek a dolgot, ám azt a választ kapták, hogy egy egy gyakori reflex az ilyen esetekben.

Amikor a testet betolták a műtőbe, Natasha Miller, aki a szervek konzerválásáért felelt volna, azonnal észlelte, hogy valami nem stimmel. 

„Rázkódott, mintha fetrengett volna az ágyon. Amikor közelebb léptünk hozzá, láttuk, hogy könnyek folynak az arcán, egyértelműen sírt" – idézi vissza a horrorisztikus jelenetet a szakember.

A donor állapota mindenkit megrémített a műtőben, a jelenlévő két orvos is azonnal abbahagyta a készülődést. „Az operációra kijelölt sebész azonnal közölte, hogy ő kiszállt, és semmi köze az egészhez. Nagyon kaotikus volt az egész. Mindenki nagyon feldúlt volt” – emlékszik vissza Miller.

A lefolytatott vizsgálat során az orvosi jelentésekből fény derült fény arra is, hogy a férfi már korábban, a szív állapotának felmérése céljából végzett szívkatetéterezés során is mutatott életjeleket, egészen pontosan mozogni kezdett az ágyon. Az orvosok ekkor leszedálták, és folytatódott a szervdonációs eljárás.

Noha az eset 2021-ben történt, csupán az elmúlt hetekben került nyilvánosságra a hatósági vizsgálatok és meghallgatások nyomán. Anthony Hoover II azóta nővére gyámsága alatt él, miután a túladagolás következtében maradandó károsodás lépett fel a beszédében, memóriájában és mozgásában.  

(Science Alert)

(Borítókép: megdöbbent orvosok a műtőben. Illusztráció: Getty Images)