II. Erzsébet királynő uralkodása alatt több mint 200 alkalommal látogatott el a Nemzetközösség országaiba, ahol a világ legkülönlegesebb konyháit is megismerhette, de édességek terén mégis a hagyományos brit ízekhez ragaszkodott.
Gyermekkora óta minden nap fogyasztotta kedvenc csemegéjét:
az úgynevezett „jam pennies”-t, ami egy egyszerű vajas kenyér eperlekvárral.
Darren McGrady, aki 15 éven át szolgált a királyi család séfjeként, elárulta, hogy a szendvicshez használt lekvárt, gyakran a Balmoral kastély kertjéből származó skót eperből készítették.
A szendvicseket mindig kör alakúra szabták egy régi babona miatt, miszerint a hegyes ételek balszerencsét hozhatnak a monarchiára. A kör alakú kivágások miatt nevezték őket „pennies”-nek, utalva ezzel a régi angol pénzérme méretére.
Owen Hodgson egykori királyi séf azt is elárulta, hogy az egyébként szigorú étrendet követő királynő másik kedvelt szendvicse a tonhalas-majonézes volt, amelyet vékony uborkaszeletekkel, bőséges vajjal és egy csipet borssal tálaltak. Az uralkodónő majdnem minden nap ugyanazokhoz az ételekhez ragaszkodik.
Ennek az étrendnek köszönheti egészségét II. Erzsébet királynő
(Express)
(Borítókép: II. Erzsébet királynő. Fotó: Chris Jackson/Getty)