Ruszlana Korsunova 20 évesen ígéretes modellkarrier előtt állt, gyönyörű volt és ambíciózus, aztán váratlanul úgy döntött, véget vet életének, és 2008-ban kiugrott egy irodaház 9. emeletéről. A kazahsztáni születésű orosz modell manhattani öngyilkossága sokkolta a környezetét.

A kép lassan kezd összeállni, már sejthető mi lehet a háttérben: a Rose of the World (A Világ Rózsája) nevű kultusz, illetve szekta – írja a Daily Mail.

Mi ez a rózsás szekta?

Az oroszul Roza Mira néven futó kultusz az orosz misztikus, Danijil Andrejev munkásságából nőtte ki magát Moszkvában. Andrejev a világvallásokból akart összegyúrni valamit, a katyvasz része volt, hogy hitt a karmában és az újjászületésben is. Amerikában Lifespring néven kezdtek terjeszkedni a nyolcvanas években. Korábbi tagok aztán beperelték a szektát mentális sérüléseik miatt, az pedig csődöt jelentett. A cikkben említett újságíró szerint szörnyen bántak a tagokkal: egy nemi erőszaknak áldozatul esett nővel közölték, hogy ő a hibás. Az általános volt, hogy a halált javasolták azoknak, akik nem képesek megváltozni.

A Vogue címlapján szereplő, a kifutókon világhírű modellekkel vonuló Korsunova történetének Peter Pomerantsev újságíró járt alaposabban utána egy könyvben. Ebben leírja, hogy a szekta – amibe Korsunova halála előtt nem sokkal lépett be – lényege, hogy embertelenül bánjon a tagjaival, akikkel üvöltöznek a szertartásaik során, és érzelmileg uralkodnak rajtuk. Pomerantsev be is épült a kultuszba, és azt tapasztalta, hogy minden rosszért a tagokat hibáztatják, folyamatos a megalázás, Korsunováról is lenézően tipikus áldozatként beszéltek. Ahogy egy névtelen vezető fogalmazott:

Ruszlana egy tipikus áldozat... Néha jobb öngyilkosságot elkövetni, mint megváltozni.

A fiatal modell belépésekor tényleg nem volt jó passzban: megakadt a karrierje, és sorra használták ki tehetős férfiak, akik egy-egy dugás után gyorsan elküldték. Egy ilyen eset után (egy férfi házasságot ígért, majd kidobta) a naiv lány magába roskadt, ez is hozzájárult ahhoz, hogy karrierje megfeneklett.

Ekkor fordult a moszkvai székhelyű szektához. Érdekes módon pont aláírt egy igen jól jövedelmező szerződést, majd másnap holtan találák a flaszteren. 

A rendőrség hamar öngyilkosságot állapított meg,  de a család és a barátok kételkedtek ebben. Üzenetet ugyan nem hagyott maga után, de a családjának írt leveléből kiviláglott, hogy nagyon hiányoztak neki, és elege volt a félresiklott párkapcsolataiból. Az építés alatt álló házba egymaga ment be, kivágott egy biztonsági hálót, majd a mélybe vetette magát – állapították meg. Mivel távol esett le az utcán, gyanítják, hogy ugrás előtt nekifutott, hogy lendületet vegyen.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Online segítséget itt vagy itt kaphat. Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.